OIE

Crna Gora bi trebalo da objavi aukcije za obnovljive izvore energije do 2025.

Foto: Peter Dargatz from Pixabay

Objavljeno

15.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da Crna Gora do 2025. godine objavi aukcije za obnovljive izvore energije.

Kako bi bile pokrenute aukcije, navode Vijesti, potrebno je da se pripremi i usvoji zakon o obnovljivim izvorima energije koji predstavlja preduslov za započinjanje aktivnosti na njihovom sprovođenju.

U Ministarstvu energetike i rudarstva kažu da konsultantski tim, angažovan od strane EBRD-a, pomaže u pripremi zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora. Cilj je, kako se navodi, da se regulatorni okvir uskladi sa novom EU Direktivom o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

Konsultanti EBRD-a pomažu Vladi Crne Gore u pripremi novog zakona

Remon Zakaria, izvršni direktor EBRD-a u Crnoj Gori, rekao je da će konsultanti EBRD-a podržati Vladu Crne Gore u pripremi novog Zakona koji će pomoći u uspostavljanju regulatornog okvira za održavanje aukcija.

Nacrt zakona trebalo bi da završi nova Vlada, dodao je Zakaria.

Zakaria: Nadamo se da ćemo do 2025. videti prvu aukciju za obnovljivu energiju u Crnoj Gori

Upravo će u odredbama Zakona biti postavljena osnova za započinjanje aktivnosti na sprovođenju akcija, dodaju iz Ministarstva.

Nacrt Zakona je, kako se navodi, pripremljen i u toku je proces davanja sugestija i komentara članova Radne grupe. Ministarstvo očekuje da se tokom 2024. utvrdi konačan predlog Zakona koji bi se uputio Vladi.

U EBRD-u ističu da se reforme u ovom segmentu tržišta dešavaju različitim tempom u različitim zemljama u zavisnosti od regulatornih karakteristika i problema.

Banka se nada da će do 2025. biti raspisane prve aukcije za obnovljivu energiju u Crnoj Gori, istakao je Zakaria.

Primera radi, prva aukcija u Albaniji ostvarila je cenu solarne energije od 2,489 evrocenti po kilovat satu. U Srbiji najniža ponuđena cena za energiju vetra bila je 64,48 evra/MWh, a 88,65 evra/MWh za solarnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. decembar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. decembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

15. decembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

15. decembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika