Mobilnost

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Foto: Stefan Schweihofer from Pixabay

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Broj električnih automobila (električna vozila sa baterijom, plag-in hibridi i vozila sa uređajima za produženje dometa) na kraju prošle godine u svetu dostigao je 42 miliona što je rast od 50 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazalo je istraživanje nemačkog Centra za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg – ZSW).

Više od polovine svih električnih automobila registrovano je u Kini, na drugom mestu su SAD sa 4,8 miliona, dok treću poziciju drži Nemačka. Isti raspored je i kada se pogleda koja zemlja ima najviše novih registracija u 2023.

Ipak, ako se Evropa posmatra kao jedinstveno tržište onda je u 2023. sa 2,5 miliona novih registracija na drugom mestu, iza Kine sa devet miliona, a ispred SAD sa 1,5 miliona.

Lider u udelu električnih vozila u ukupnom broju novih vozila je i dalje Norveška, gde je četiri od pet novih vozila na električni pogon, navodi se u istraživanju.

electric cars by country world report ZSW
Broj električnih automobila po zemljama

Najuspešniji svetski prodavac električnih automobila je kineski BYD, na drugom mestu je Tesla, a na trećem Folksvagen (VW). Isti je raspored i ako se pogleda ko je bio najuspešniji u 2023. godini.

Situacija je drugačija ako se pogledaju najprodavaniji modeli. Na vrhu su čak dva modela kompanije Elona Maska, zatim model Hongguang Mini EV kineske kompanije SAIC, a onda dolaze dva modela BYD-a.

Najprodavaniji auto u 2023. bio je Tesla Y sa 1,2 miliona, dok su daleko iza BYD SONG PHEV i Tesla 3 sa po oko milion komada.

Prodaja u Nemačkoj beleži pad, ali raduje uspeh nemačkih kompanija

elektricni automobili proizvodjaci svet izvestaj ZSW
Najveći proizvođači električnih automobila u svetu

Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg (ZSW) naglasio je da podaci pokazuju da Nemačka kasni u dostizanju postavljenih ciljeva, ali da može da raduje uspeh nemačkih kompanija.

U Nemačkoj je broj novih registracija električnih automobila prošle godine bio skoro 700.000, pa ih ukupno ima na putevima 2,3 miliona. Međutim, taj rast je nedovoljan za postizanje cilja od 15 miliona električnih vozila do 2030. Da bi se to ostvarilo broj novih registracija godišnje bi morao da bude dva ili tri puta veći, naveo je ZSW.

Prošle godine, kako piše u izveštaju, je Nemačka čak zabeležila pad novih registracija za 16 odsto u odnosu na rast u 2022. od 22 odsto. ZSW kao razloge navodi prestanak subvencija za plag-in hibride 31. decembra 2022, relativno slab ukupni ekonomski razvoj u Nemačkoj i pada cena fosilnih goriva nakon faze visokih cena 2022.

elektricni automobili modeli svet izvestaj ZSW
Najprodavaniji modeli električnih automobila u svetu

Na drugoj strani, Folksvagen, BMW i Mercedes su u prvih deset proizvođača, a VW je na trećem mestu.

Andreas Putner (Andreas Püttner) iz ZSW-a kao meru predlaže ukidanje subvencija za konvencionalna vozila, kao što su poreske olakšice za dizel goriva, kao i promovisanje korišćenja električnih automobila kao službenih vozila.

Da bi Nemačka, kako je dodao, postigla klimatske ciljeve hitno je potrebna atraktivna ponuda u nižim i srednjim segmentima vozila kako bi se moglo dopreti do veće grupe kupaca.

Ako to urade nemački ili evropski proizvođači, onda će to uraditi kineski, čak i ako Evropska unija uvođenjem kaznenih tarifa to pokušava da to spreči, istakao je Putner.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

30. jul 2024. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

30. jul 2024. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

30. jul 2024. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

30. jul 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra