OIE

Britanski Hive Energy sprema projekte solarnih elektrana u Srbiji od ukupno 2,2 gigavata

Britanski Hive Energy solarnih elektrana Srbiji 2 2 gigavata

Foto: Arvydas Cetyrkovskis / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hive Energy je objavio da je u Srbiji obezbedio zemljište za tri projekta zbirnog kapaciteta 450 megavata, od 14 koje razvija i čija je ukupna planirana snaga 2,2 gigavata. Ova firma investira u projekte solarnih elektrana, proizvodnju zelenog vodonika i zelenog amonijaka i niz inovativnih tehnologija.

Hive Energy, sa sedištem u Hempširu u Jugoistočnoj Engleskoj, razvija ogroman portfelj projekata u Jugoistočnoj Evropi – osam gigavata u solarnim elektranama i proizvodnji zelenog vodonika. Nedavno je otkrio svoju ambiciju da u Turskoj investira četiri milijarde dolara u izgradnju fotonaponskih postrojenja sa sistemima za skladištenje energije.

Hive u Grčkoj radi projekat solarne elektrane od 200 megavata sa baterijama i pogonom za proizvodnju zelenog vodonika. Vlada te zemlje ga je proglasila prvom vrhunskom investicijom od izuzetnog značaja.

Kompanija je saopštila da je u Srbiji obezbedila zemljište za tri projekta ukupne snage 450 megavata. U objavi stoji da očekuje da narednih meseci obezbedi zemljište za jedno postrojenje od 40 megavata, a do polovine godine za još 290 megavata.

U Srbiji razvija 14 projekata od ukupno 2,2 gigavata, po poslednjim ažuriranim podacima. Hive Energy, koji je u maju otvorio kancelariju u Beogradu, dodao je da razmatra poslovne prilike u Bosni i Crnoj Gori.

Osnovana 2011, ova firma je aktivna u preko 20 zemalja. Bavi se i prikupljanjem i upotrebom ugljenika kao i razvojem rešenja za pretvaranje nusproizvoda iz industrije u održive građevinske materijale. Hive Energy takođe učestvuje u jednom poduhvatu stvaranja kompostabilnog polimera iz otpada od školjki.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

9. februar 2023. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

9. februar 2023. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

9. februar 2023. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

9. februar 2023. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović