Životna sredina

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

Foto: Jadar_protiv_rio_tinta, Ofanzivan / Instagram

Objavljeno

20.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savez ekoloških organizacija Srbije je na po sat vremena blokirao put u Brezjaku kod Loznice i u Preljini kod Čačka. Aktivisti su upozorili da će ponovo pokrenuti masovne proteste širom zemlje ukoliko Skupština grada Loznice usvoji prostorni plan koji bi omogućio Rio Tintu da otvori rudnik i postrojenje za preradu litijuma.

Budući da je Narodna skupština Srbije glasala protiv predloga zakonske zabrane istraživanja i kopanja litijuma i bora, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i druge aktivističke grupe odlučili su da ponovo organizuju blokade puteva. Na prvim skupovima u mogućem novom talasu protesta zaustavili su saobraćaj na po sat vremena u Brezjaku na pravcu Loznica-Valjevo, i u Preljini.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović dao je nedavno ostavku, a sednica Skupštine grada zakazana je za 25. oktobar. To je poslednji dan pre nego što bi država po zakonu morala da uvede prinudnu upravu, jer ističe 90 dana od poslednjeg zasedanja lokalnog parlamenta.

Aktivisti predvođeni grupom Ne damo Jadar iz SEOS-a upozorili su na mogućnost da gradska skupština ponovo usvoji prostorni plan i omogući kompaniji Rio Tinto da otvori rudnik i postrojenje za preradu litijuma u Gornjem Jadru. Međutim, ta tačka nije na dnevnom redu.

Na portalu Balkan Green Energy News možete pročitati hronološki pregled najvažnijih događaja vezanih za projekat Jadar od 2001, kada je Rio Tinto došao u Srbiju.

SEOS će kombinovati tribine, proteste, blokade

Brezjak se nalazi pored Gornjih Nedeljica, gde je lokacija zamišljenog rudnika. Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar istakao je na skupu da je organizovan radi upozorenja i da bi još jednom moglo biti masovnih blokada širom zemlje. Na protestu su bili i građani i građanke Krupnja, Rađevine i drugih obližnjih krajeva koje bi zahvatio Rio Tintov projekat Jadar.

Narodni poslanici iz redova opozicije učestvovali su u oba skupa.

Skupština grada Loznice zaseda 25. oktobra, ali prostorni plan nije na dnevnom redu

Ljiljana Bralović iz Suvoborske grede, takođe iz koalicije SEOS, istakla je da bi otvaranje rudnika u Gornjim Nedeljicama otvorilo put za slične projekte i geološka istraživanja ili njihov nastavak u Dobrinji, Pranjanima, Valjevu, Rekovcu i Jagodini. Inače, predstavnici vlasti su tokom rasprave u Narodnoj skupštini kazali da nigde osim u Jadru nema overenih rezervi niti aktivnih istraživanja.

„Pratimo i vlast i Rio Tinto. Nećemo stalno jurišati. Nećemo mnogo intenzivnim tempom, da ne potrošimo narodnu energiju. Ali ćemo svakako pokazivati da smo tu. Naizmenično: nekom kombinacijom tribina, protesta, blokada,“ rekla je Bralović u Pranjanima.

SEOS je za 27. oktobar sazvao svoj treći sabor u Gornjim Nedeljicama.

Popović: Nadležni organi dužni da reaguju na onemogućavanje slobode kretanja

Ministarka pravde Maja Popović osudila je blokiranje saobraćaja u Brezjaku kod Loznice i Preljini kod Čačka. Demokratska okupljanja su zagarantovana ustavom i zakonima, ali ne smeju da onemogućavaju ostalim građanima da se slobodno kreću, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Neodgovorni političari i takozvani ekolozi ponovo su posegli za metodama političke borbe koje nisu ništa drugo nego maltretiranje i iživljavanje nad građanima u Preljini i Brezjaku“, navela je Popović. Optužila je aktiviste da „na ulici pokušavaju da kreiraju stanje neuređenosti i haosa“ i naglasila da su nadležni organi dužni da reaguju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

20. oktobar 2024. - Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

20. oktobar 2024. - Savez ekoloških organizacija Srbije je na po sat vremena blokirao put kod Loznice i Čačka da iskaže protivljenje kopanju litijuma

solarne elektrane priroda biodiverzitet nature inclusive solar

Ekološki integrisana solarna elektrana je dobitna kombinacija za obnovljivu energiju i biodiverzitet

20. oktobar 2024. - Ekološki integrisani solarni parkovi mogu da generišu znatan prihod povećavajući biodiverzitet, pa su sve interesantnija poslovna prilika

evropska unija usvojila nove standarde kvaliteta vazduha

Evropska unija pooštrila standarde kvaliteta vazduha

20. oktobar 2024. - Savet Evropske unije je usvojio direktivu kojom se uvode novi standardi kvaliteta vazduha