Životna sredina

Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak

litijum jadarit rio tinto rudarsko geoloski fakultet

Foto: Facebook/University of Belgrade Faculty of Mining and Geology

Objavljeno

31.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak, kao ni prelazak na obnovljive izvore energije u proizvodnji energije i zaštiti životne sredine, odnosno smanjenje uticaja na klimatske promene, navodi se u zajedničkom saopštenju Rudarsko-geološkog fakulteta, Geološkog zavoda, Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Tehničkog fakulteta iz Bora i Rudarskog instituta iz Beograda.

Zato pitanje ne treba i ne sme da bude „Rudarstvo da ili ne“ već samo „Kakvo rudarstvo“, tvrde eksperti za rudarstvo i geologiju.

Oni u saopštenju ističu da povodom informacija koje se mogu čuti u javnosti o rudarenju i rudarskoj struci osećaju profesionalnu odgovornost da istaknu ključnu ulogu koju rudarstvo i geologija imaju u globalnom kontekstu, kao i u nacionalnom kontekstu.

Ove discipline, kako se navodi u saopštenju, ne samo da omogućavaju eksploataciju mineralnih resursa, koje se koriste u granama kao što su energetika za proizvodnju električne i toplotne energije, građevinska i farmaceutska industrija, metalska i hemijska industrija, već igraju ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju širom sveta.

 

Stručnjaci podsećaju da je u Srbiji, prema podacima Zavoda za statistiku, na kraju 2023. godine u sektoru rudarstva bilo više od 30.000 zaposlenih. Prema analizama, dodaju, na svakog direktno zaposlenog u rudarstvu dolaze još četiri indirektna radna mesta, što dovodi do toga da desetine hiljada porodica u Srbiji zavisi od rudarske industrije.

Geološka istraživanja su, prema njihovim rečima, dug i kompleksan proces, koji u svom početku nosi mnogi neizvesnosti, dok je za otvaranje rudnika metaličnih sirovina potrebno u proseku pet do deset godina. Drugim rečima, dodaju, od momenta započinjanja istraživanja pa do prve proizvodnje potrebno je u proseku od 15 do 20 godina.

“Kada govorimo o istraživanju litijuma, u Republici Srbiji imamo jedno istraživanje koje se vodi kao aktivno, ali se istražni radovi ne izvode. Međutim, dug je put od istraživanja do eksploatacije. Samo istraživanje ne znači odmah i eksploataciju”, piše u saopštenju.

Oni, takođe, podsećaju da je rudarstvo temelj modernog industrijskog društva, pružajući sirovine neophodne za proizvodnju i izgradnju infrastrukture. Bez njih, navode, tehnološki napredak koji smo doživeli ne bi bio moguć. Geologija, s druge strane, pruža duboko razumevanje geoloških procesa i formacija koje nam omogućavaju da racionalno upravljamo našim prirodnim resursima.

“Zato je važno istaći da političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke. One zahtevaju stručnost, odgovornost, nezavisnost i poštovanje. Očuvanje rudarske i geološke struke od političkih uticaja ključno je za dugoročnu održivost i sigurnost u industriji”, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci pozivaju sve relevantne aktere, kako u Srbiji tako i širom sveta, da podrže stručni pristup u rudarstvu i geologiji, te da se zajednički radi na očuvanju i unapređenju ovih važnih disciplina za dobrobit svih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

31. jul 2024. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

31. jul 2024. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

31. jul 2024. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

31. jul 2024. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja