Životna sredina

Amazon ima dve milijarde dolara za klimatske projekte drugih kompanija

Amazon milijarde klimatske kompanija

Slika: Amazon

Objavljeno

26.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Carstvo onlajn maloprodaje Jeffa Bezosa pojačava napore za postizanje neutralnosti po pitanju emisija gasova s efektom staklene bašte. Amazon je odlučio da uloži dve milijarde dolara u vizionarske projekte koji ublažavaju klimatske promene, u okviru prve faze svog klimatskog fonda.

Amazon je objavio svoj godišnji izveštaj o održivosti i saopštio da je odvojio dve milijarde dolara za početnu investiciju u svoj Fond za klimatski zalog (Climate Pledge Fund). Jedna od najvećih kompanija na svetu, sa 1,37 biliona dolara tržišne kapitalizacije, dodala je da će podržati vizionarske kompanije koje nude proizvode i usluge za prelazak na privredu bez emisija ugljenika. Ipak, Amazon nije otkrio vremenske odrednice za taj plan.

Ovaj potez i novi mehanizam deo su strategije za klimu objavljene prošle godine. Nju je gigant iz sektora isporuke pokrenuo sa organizacijom Global Optimism. Vizija je postizanje neutralnog nivoa ispuštenih gasova sa efektom staklene bašte do 2040, dok je u Pariskom sporazumu rok 2050. godina.

Bezos traži projekte svuda

„Fond će nastojati da ulaže u vizionare preduzetnike i inovatore koji grade proizvode i usluge da bi pomogli kompanijama da obore svoj ugljenični otisak i da rade održivije“, izjavio je Jeff Bezos, Amazonov osnivač i generalni direktor i najbogatija osoba na svetu.

„Kompanije na svim stranama sveta i svih veličina i faza razvoja mogu da dođu u obzir, od startapova koji još nisu izbacili proizvod do dobro etabliranih preduzeća. Svaka perspektivna investicija biće ocenjivana po svom potencijalu da ubrza put ka nula ugljenika i da doprinese zaštiti planete za buduće generacije“, po njegovim rečima.

Ostali ulagači u klimatske inicijative treba da se pridruže

Fond je namenjen nizu firmi uključujući one u delatnosti prevoza i logistike, proizvodnje, skladištenja i korišćenja energije, proizvodnje i sirovina, cirkularne ekonomije i hrane i poljoprivrede. Amazon je nagovestio da će pogurati ostale potpisnike ovog projekta, među kojima su Verizon i Reckitt Benckiser, da doprinesu mehanizmu mešovitih ulaganja.

Pre pola godine, grupa od 3.500 zaposlenih  u Amazonu koji se bore za klimatsku pravdu, objavila je zahtev za strategiju za klimatske promene. Oni su insistirali da Amazon Web Services odustane od svoje inicijative za naftu i gas i tražili da kompanija potpuno odbaci fosilna goriva, a ne da se oslanja na kompenzacije za ispušteni ugljenik. To su investicije kojima se postiže obaranje ukupnih emisija, na primer pošumljavanje ili gradnja postrojenja koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Predstoji neviđena nabavka električnih vozila

Po najnovijim informacijama koje je objavio Amazon, nastojaće da najkasnije 2025, pet godina ranije nego što je pre planirao, pređe na isključivo zelenu energiju i kupiće stotinu hiljada električnih vozila za isporuke. Taj operater sistema za onlajn kupovinu učestvuje u 91 projektu energije iz obnovljivih izvora širom sveta, a ukupan kapacite tih projekata je 2,9 gigavata.

Bezos je u februaru obećao da će preko svog Bezos Fonda za planetu Zemlju plasirati deset milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. jun 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. jun 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije