Električna energija

AI osvaja energetiku – skoro polovina firmi planira da koristi veštačku inteligenciju 2025.

ai vestacka inteligencija elekrticna energija istrazivanje

Foto: Tung Nguyen from Pixabay

Objavljeno

27.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Skoro polovina organizacija u sektoru energetike planira da koristi veštačku inteligenciju (AI) u svom poslovanju u narednoj godini, navodi se u novom izveštaju norveške konsultantske kuće DNV, zasnovanom na anketi u kojoj je učestvovalo skoro 1.300 profesionalaca na višim pozicijama, kao i intervjuima sa liderima energetskog sektora i ekspertima.

Zahvaljujući AI, troškovi proizvodnje čiste energije će se do 2050. godine smanjiti za 1,3 biliona dolara, a troškovi mrežne opreme za 188 milijardi dolara, ističe se izveštaju pod nazivom Energy Industry Insights i dodaje da će ukupni troškovi elektroenergetskog sistema biti smanjeni za 6% do 13%.

Digitalizacija i tehnologije koje koriste AI, kao što su pametne mreže, prediktivno održavanje i analiza podataka u realnom vremenu, već uzimaju maha u energetskom sektoru i nagoveštavaju dalje revolucionarne promene u narednim godinama, navodi DNV.

Veštačka inteligencija je neizbežan element energetskih sistema

Veštačka inteligencija je sada neizbežan element energetskih sistema. Čak 47% ispitanika reklo je da će njihova organizacija koristiti AI u svom poslovanju u narednoj godini, dok je taj procenat čak 69% kod onih koje DNV naziva „digitalnim liderima.“

Dok 28% tvrdi su njihove organizacije napredne u digitalizaciji i pokazuju veći optimizam u pogledu ostvarivanja prihoda, profita i ciljeva dekarbonizacije, 37% je izjavilo suprotno.

Lideri upotrebe AI su značajno ispred u korišćenju digitalnih tehnologija za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju

DNV je ove prve nazvao nazvao “digitalnim liderima,” dok za druge kaže da zaostaju u digitalizaciji.

Lideri su značajno ispred u korišćenju digitalnih tehnologija za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju – 68% njih ima kvalitetne podatke, a 80% već ima koristi od digitalnih tehnologija, u poređenju sa 21% i 33% kod onih koji zaostaju, navodi DNV.

Što se tiče novih tehnologija uopšte — poput veštačke inteligencije (27%) i digitalnih blizanaca (34%) — oko jedne trećine lidera kaže da se one primenjuju ili da su naprednim fazama, dok su ti procenti jednocifreni kod onih koji zaostaju. U stvari, većina onih koji zaostaju kaže da su kod njih sve ključne tehnologije za koje je DNV pitao tek u ranim fazama razvoja (planiranje ili pilot-projekti).

Koje su najvažnije oblasti za primenu podataka?

Tri najvažnije oblasti za primenu podataka kod digitalnih lidera su optimizacija procesa, integracija sistema i baza podataka, kao i automatizacija poslovanja. Međutim, 50% do 60% lidera ističe i veliki ili ogroman značaj širokog spektra drugih inovacija zasnovanih na podacima, od prediktivnog održavanja do upravljanja lancem snabdevanja.

Kako navodi DNV, otpor prema promenama je glavna prepreka i za lidere i za one koji zaostaju, uz potrebu da se postigne balans između sigurnosti i spremnosti za promene u sektoru u kom neuspeh ne dolazi u obzir.

Prema rečima Lusi Krejg, direktorke za razvoj, inovacije i digitalizaciju u sektoru za energetske sisteme u DNV, energetski sektor se istovremeno bori sa izazovima digitalizacije i dekarbonizacije, pa će sposobnost prilagođavanja i inovacije biti presudni za uspeh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Balkanske drzave upozoravaju krizu regionu skoka berzanskih cena struje

Balkanske države upozoravaju na krizu u regionu usled skoka berzanskih cena struje

27. avgust 2024. - Grčka, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija su oglasile uzbunu u Evropi zbog krize izazvane skokom tržišnih cena struje u regionu

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

27. avgust 2024. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu

epcg gvozd komarnica krusevo djukanovic

HE Komarnica zaustavljena već dve godine, završetak VE Gvozd kasni godinu dana

27. avgust 2024. - Vetropark Gvozd, snage 54 MW, i hidroelektrana, kapaciteta 172 MW, su među najvažnijim investicijama Elektroprivrede Crne Gore

EDF Egis odabrani urade studiju o nuklearne energije Srbiji

EDF, Egis odabrani da urade studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

27. avgust 2024. - Srbija je dodelila ugovor EDF-u i kompaniji Egis Industries o izradi preliminarne tehničke studije o mogućnosti mirnodopske primene nuklearne energije