OIE

Ekološki integrisana solarna elektrana je dobitna kombinacija za obnovljivu energiju i biodiverzitet

solarne elektrane priroda biodiverzitet nature inclusive solar

Foto: SolarPower Europe

Objavljeno

18.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekološki integrisane solarne elektrane (eng. nature-inclusive solar parks) mogu pomoći ne samo u ublažavanju uticaja klimatskih promena, već i da se obnovi priroda, navodi se u najnovijoj analizi organizacija SolarPower Europe i The Nature Conservancy o uključivanju biodiverziteta u projekte solarne energije.

Solarne elektrane integrisane sa prirodom mogu da generišu znatan prihod povećavajući biodiverzitet, pa predstavljaju poslovnu priliku koja izaziva značajno interesovanje i privatnog i javnog sektora.

Koncept solara u prirodnom okruženju dobija na zamahu širom Evropske unije, pa su hitno potrebna jasna pravila i mere koja će podstaći takve projekte kako bi se u isto vreme rešavala i klimatska kriza i kriza u vezi sa biodiverzitetom, kažu u SolarPower Europe.

Takve solarne elektrane predstavljaju solarne instalacije dizajnirane ne samo da proizvode održivu energiju, već i poboljšavaju lokalni biodiverzitet, kombinujući restauraciju, očuvanje i proizvodnju energije na istoj parceli.

Autohtone vrste su integrisane u projekte solarnih parkova

Elektrane su strateški locirane kako bi se smanjili negativni uticaji na autohtona staništa, floru i faunu, projektovani da maksimiziraju koristi za lokalni ekosistem. Autohtone vrste su integrisane u projekte solarnih parkova kako bi se maksimizirala raznolikost i bogatstvo lokalnih vrsta i staništa.

U analizi organizacija SolarPower Europe i The Nature Conservancy, koju je pripremio Metabolic, istražuje se kako fotonaponske elektrane mogu da podrže ciljeve Evropske unije za zaštitu prirode i restauraciju dok u isto vreme donose koristi i za obnovljivu energiju i za biodiverzitet.

solarne elektrane priroda biodiverzitet nature inclusive solar park

One bi mogle da stvore pozitivan zamah ka razvoju više solarnih parkova projektovanih da uključe prirodu, podržavajući primenu obnovljive energije ubrzanjem dobijanja ekoloških dozvola, pod uslovom da se na adekvatan način konsultuju zainteresovane strane i zajednice.

Dubina: Učiniti da solarni parkovi koji su pogodni za prirodu postanu rasprostranjeniji

Solarne elektrane integrisane sa prirodom mogle bi, kako se dodaje, da odigraju ključnu ulogu u postizanju ambicioznog Zakona o obnovi prirode Evropske unije, koji ima za cilj obnovu najmanje 20 odsto degradiranog kopna i mora u EU do 2030. i svih degradiranih ekosistema do 2050.

Lina Dubina, savetnica za politiku održivosti u organizaciji SolarPower Europe, izjavila je da pozivaju na koherentan okvir politika širom EU koji definiše solar sa prirodom, usklađen je sa postojećim politikama EU i uključuje sistem praćenja i evaluacije.

„Ovakav okvir bi mogao da pojednostavi i standardizuje prakse širom zemalja EU, pomažući da ekološki integrisane solarne elektrane postanu rasprostranjenije“, istakla je ona.

Hamfris: Prilika za kreatore politika

Prema rečima Rebeke Hamfris (Rebecca Humphries), šefice Odeljenja za klimatsku politiku za Evropu organizacije The Nature Conservancy, solarni parkovi koji su dobro dizajnirani i locirani u skladu sa hijerarhijom ublažavanja mogu dovesti do rešenja koja u isto vreme donose koristi i za klimu i za prirodu.

„Kreatori politika sada imaju priliku da iskoriste postojeće okvire, kao što su Zakon o obnovi prirode ili kriterijumi koji ne uključuju cenu (eng. non-price criteria), kao i da razviju nove alate za postavljanje kredibilnih definicija i indikatora, kako bi podstakli više ulaganja u solarne parkove koji štite i obnovaljaju prirodu“, objasnila je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iea energetska bezbednost

IEA: Geopolitičke tenzije ugrožavaju energetsku bezbednost – treba brže preći na čistu energiju

18. oktobar 2024. - Potražnja za fosilnim gorivima svoj vrhunac dostiže pre kraja decenije, a svet ubrzano ulazi u „doba električne energije“

solarne elektrane priroda biodiverzitet nature inclusive solar

Ekološki integrisana solarna elektrana je dobitna kombinacija za obnovljivu energiju i biodiverzitet

18. oktobar 2024. - Ekološki integrisani solarni parkovi mogu da generišu znatan prihod povećavajući biodiverzitet, pa su sve interesantnija poslovna prilika

Nano Energies hrvatska agregator afrr sekundarna regulacija

Nano Energies prvi sertifikovani agregator za usluge sekundarne regulacije u Hrvatskoj

18. oktobar 2024. - Firma Nano Energies zadovoljila je sertifikacijsku proveru koju je za rezervu snage za automatsku sekundarnu regulaciju sproveo HOPS

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor

Srbija potpisala ugovor sa konzorcijumom Hyundai Engineering-UGT Renewables za 1 GW solara

18. oktobar 2024. - Potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu između Srbije i konzorcijuma Hyundai Engineering-UGT Renewables