OIE

EPCG će sarađivati s kompanijom Qair u oblasti zelene energije

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala Memorandum o razumijevanju sa kompanijom QAIR

Foto: EPCG

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore i Qair, sa sedištem u Parizu, potpisali su memorandum o razumevanju sa ciljem unapređanja dinamike razvoja projekata u oblasti obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i kompanija Qair, prisutna na tržištu Crne Gore od 2021. godine, objavile su da su memorandumom uspostavile partnerstvo za zajedničku izradi projekata iz oblasti proizvodnje električne energije iz solara i vetra. Biće razmotrene i druge mogućnosti saradnje, piše u saopštenju.

Generalni direktor Qaira Luj Blanšar kazao je da je toj kompaniji drago što je uspostavila partnerstvo sa EPCG-om i da je to događaj od velikog značaja za nju na tržištu Crne Gore.

„Pozicionira grupu kao ključnog igrača, sposobnog da koristi svoje obilno iskustvo u razvoju i izgradnji projekata za obnovljivu energiju i upravljanju njima, uključujući vetar, solar i baterijske sisteme za skladištenje energije. Uveren sam da će ovo partnerstvo Qairu dati izuzetne mogućnosti da značajno doprinese energetskoj tranziciji ove zemlje“, izjavio je Blanšar.

Partnerstvo će doprineti energetskoj tranziciji Crne Gore

Preda podacima Međunarodne agencije za energetiku za 2021, ugalj je imao udeo od 38,2 odsto u proizvodnji struje u Crnoj Gori, naglasio je Qair i ocenio da joj je zbog toga potrebno stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom. Idealno bi bilo da bude zasnovano na obnovljivim izvorima energije, poručuje ta kompanija.

Qair finansira i gradi solarne i vetroelektrane, postrojenja za proizvodnju energije iz otpada i vodonika i za skladištenje energije i upravlja tim kapacitetima.

Proizvodni kapaciteti Qair grupe iznose ukupno jedan gigavat

Grupa raspolaže proizvodnim kapacitetima instalisane snage jednog gigavata. Preko 660 zaposlenih radi na razvoju portfolija zbirnog planiranog kapaciteta 34 gigavata u dvadeset zemalja Evrope, Latinske Amerike i Afrike, piše na njenom vebsajtu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala Memorandum o razumijevanju sa kompanijom QAIR

EPCG će sarađivati s kompanijom Qair u oblasti zelene energije

17. septembar 2024. - EPCG i Qair su potpisali memorandum o razumevanju o razvoju projekata u sektoru obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

17. septembar 2024. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

17. septembar 2024. - Najvaća toplotna pumpa u Holandiji počela je sa radom. Obezbediće grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

17. septembar 2024. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu