Energetska efikasnost

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Foto: Markéta Klimešová da Pixabay

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Holandska energetska kompanija Eneco i oblasna uprava za vode Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – HDSR pustili su u rad najveću toplotnu pumpu u Holandiji. Postrojenje kapaciteta 27 megavata će obezbediti održivo grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

Toplotna pumpa se nalazi u krugu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Utrehtu i koristi HDSR-ovu prečišćenu toplu otpadnu vodu.

Sistem će iskorišćavati preostalu toplotu iz oko 65 miliona litara prečišćene otpadne vode dnevno. Voda iz tuševa, kuhinjskih slavina, mašina za pranje sudova i veš-mašina ima temperaturu od 12 stepeni zimi i više od 22 stepena leti.

Nova toplotna pumpa će sprečiti 30.000 tona emisija CO2 godišnje

Izmenjivač toplote izvlači toplotu iz otpadne vode, nakon čega velika toplotna pumpa greje podiže temperaturu u grejnoj mreži na 75 stepeni. Ova toplotna pumpa biće dovoljna da zadovolji potrebe 20.000 domaćinstava ili 15 odsto ukupne potražnje za daljinskim grejanjem u opštinama Utreht i Njuvegein u centralnom delu zemlje.

U okviru postrojenja je bojler visok i širok po 18 metara za skladištenje toplotne energije. Enecotvrdi da novim sistemom sprečava ispuštanje u atmosferu 30.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

„Zahvaljujući svom partnerstvu sa HDSR-om, možemo koristiti toplotu u kružnom procesu. Ljudi koriste toplotnu energiju u svojim domovima, a mi je ponovo koristimo za snabdevanje domaćinstava novom toplotom i toplom vodom. Ovo je odličan način da svoju toplotnu energiju učinimo održivijim i ubrzamo tempo energetske tranzicije“, rekla je operativna direktorka Eneca Karen de Lathouder.

Kompanija je ranije saopštila da će na zgradi u kojoj je toplotna pumpa postaviti solarne panele.

Na zgradi toplotne pumpe su postavljeni solarni paneli

Eneco je ranije ove godine odustao od uvođenja daljinskog grejanja u jednoj četvrti u Utrehtu, u kojem domaćinstva koriste kotlove na gas. Izgradnja toplovodne mreže pokazala se preskupom, jer je uglavnom reč o prizemnim kućama, relativno udaljenim jednih od drugih. Kompanija je preporučila drugačija rešenja, poput hibridnih toplotnih pumpi. Kao i HDSR, ova kompanija teži klimatskoj neutralnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

17. septembar 2024. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

17. septembar 2024. - Najvaća toplotna pumpa u Holandiji počela je sa radom. Obezbediće grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

17. septembar 2024. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

17. septembar 2024. - Britanski bend Coldplay pokazao je kroz niz inovativnih poteza i mera da je održivost muzičke industrije moguća