Električna energija

Suša opustošila profit EPCG

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Objavljeno

12.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tokom prvog kvartala 2024. godine Elektroprivreda Crne Gore je zabeležila profit od 11,4 miliona evra što je deset puta manje nego u istom periodu prošle godine. A, polugodišnji rezultat ove godine je sto puta lošiji nego 2023.

Jedan od glavnih razloga je suša, pa se još jednom potvrdilo koliki je uticaj vremenskih prilika na poslovanje crnogorske kompanije. Istina, to se dešava i kod ostalih državnih elektroprivreda na Zapadnom Balkanu.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da je tokom prvog kvartala 2024. godine ostvarila dobit od 11,4 miliona evra. Taj rezultat je, dodaju, najviše zahvaljujući nedostatku padavina i padu tržišnih cena električne energije, znatno ispod ostvarenog u istom periodu 2023.

U prva tri meseca prošle godine dobit je bila 114 miliona evra.

„Kao što je poznato nezapamćena suša u najvećem dijelu ove godine zaustavila je turbine naših hidroenergetskih objekata, što je nepovoljno uticalo na saldo trgovine električnom energijom i tokom prvog kvartala tekuće godine, kada je uvezeno oko 195 GWh električne energije više nego u prva tri mjeseca minule godine, pa je ukupni poslovni rezultat smanjen, čak, 64 miliona evra”, kažu u EPCG.

Uz to, nastavljaju, u prvom kvartalu 2023. uknjižen je prihod od 32 miliona evra ostvaren na osnovu usklađivanja vrednosti imovine po osnovu procene vrednosti imovine stečene kupovinom Željezare.

Svi ovi razlozi, dodaje se u saopštenju, uticali su da u prvih šest meseci 2024. godine kompanija posluje sa gubitkom od 3,4 miliona evra.

Inače, prema podacima sa Montenegro berze, dobit u istom periodu 2023. bila je 101,5 miliona evra.

Tokom prvog polugođa EPCG je morao da neplanirano uveze još oko 345 GW, tako da je ukupan trošak  uvoza narastao na 84,7 miliona evra.

I tokom trećeg kvartala hidrološke prilike se nisu znatnije promenile, ali se EPCG  nada da će tokom poslednjeg tromesečja konačno dočekati znatno bolju hidrološku situaciju.

Ako se to desi, uz hidroelektrane i konstantno dobar učinak Termoelektrane Pljevlja, EPCG smatra da bi trebalo da donekle „ispegla“ proizvodni i finansijski saldo, odnosno godinu završi bez gubitka.

Kompanija je na kraju 2023. imala profit od 52,2 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

12. septembar 2024. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

Medziti nagovestio Severna Makedonija 2050 odlaze rok prestanak upotrebe uglja

Medžiti nagovestio da Severna Makedonija do 2050. odlaže rok za prestanak upotrebe uglja

12. septembar 2024. - Cilj Severne Makedonije je da najkasnije 2050. prestane da koristi ugalj u sektoru energetike, poručio je prvi vicepremijer Izet Medžiti

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Suša opustošila profit EPCG

12. septembar 2024. - Tokom prvog kvartala 2024. profit je smanjen deset puta u odnosu na u isti period 2023, a polulogodišnji rezultat je još lošiji

Nuclear energy sector expanding data centers high tech industries

Ekspanzija sektora nuklearne energije obezbediće direktno snabdevanje data centara, visokotehnološke industrije

12. septembar 2024. - Nuklearne tehnologije će dobiti ulogu širu od svoje tradicionalne, poručila je šefica Svetske nuklearne asocijacije Sama Bilbao i Leon