Životna sredina

T&E: Ekološka pravila EU zastarela za ekspanziju rudnika kritičnih sirovina u Evropi

eu rudarski otpad direktiva litijum kriticne sirovine litijum

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

27.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Iako Evropa često tvrdi da ima najviše ekološke i društvene standarde u svetu, to se ne može reći za njena pravila za rudarski otpad, pokazala je pravna analiza koju je naručila evropska nevladina organizacija Transport and Environment. Ona je to uradila kako bi videla da li su evropska pravila spremna za najavljeno otvaranje rudnika širom kontinenta kako bi se obezbedile dovoljne količine kritičnih sirovina, kao što su litijum, kobalt, nikl.

Zanimljivo je da se evropski ekološki standardi pominju kao jedna od glavnih garancija da eksploatacija kritičnih sirovina, kao što je litijum, ne samo u Evropskoj uniji, nego i van nje, neće ugroziti životnu sredinu i ljude. Naravno, druga je priča kako obezbediti da se ti standardi poštuju.

Transport and Environment (T&E) navodi da je Evropa kontinent na kojem je prethodnih decenija rudarska aktivnost stalno u opadanju, pa su rudarska pravila sada zastarela. U nekim oblastima su, ističu, ispod standarda u drugim zemljama, kao što su Brazil i Kina.

Treba podsetiti i da je prilikom potpisivanja Memorandumao razumevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje, izjavio da niko na svetu nema sveobuhvatniji i strožiji regulatorni okvir kada je reč održivom razvoju i zaštiti životne sredine od EU. Naravno, u fokusu pažnje tada je bio projekat Jadar kompanije Rio Tinto.

EU Direktiva o otpadu iz ekstraktivnih industrija nepotpuna i nedovoljno jasna

Inače, T&E se fokusirala na EU Direktivu o otpadu iz ekstraktivnih industrija (Directive 2006/21/EC), a uradila je holandska advokatska kancelarija specijalizovana za ekološko pravo Hörchner Advocaten.

Pravnici su otkrili da je Direktiva nepotpuna i nedovoljno jasna u pogledu brojnih odredbi. T&E je te nedostatke sumirao na sledeći način:

  • Nema obaveze da se koriste najbezbednije i najbolje dostupne tehnike (eng. BAT) za zbrinjavanje rudarskog otpada ili jalovine;
  • Zaštita životne sredine i zajednica je nedovoljna;
  • Zatvaranje rudnika predstavlja u stvari katastrofu koja čeka da se dogodi;
  • Nejasni rokovi i odgovornost.

Analiza, kako navode, pokazuje da mnoge ključne odredbe nisu razjašnjene i ostavljene su na diskreciono pravo članicama EU. Tako je nejasno ko je odgovoran u slučaju nesreća ili štete, i koliko bi planiranje prevencije i monitoringa trebalo da bude sveobuhvatno.

T&E na kraju predlaže izmenu Direktive i kako ispraviti ove nedostatke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vlada republike srbije, zakoni iz oblasti zastite zivotne sredine

Vlada Srbije usvojila dva predloga zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

27. avgust 2024. - Na sednici Vlade usvojena su tri predloga zakona iz oblasti životne sredine koji će doprineti usaglašavanju sa direktivama EU

makron seos pismo litijum

SEOS tražio pomoć od Makrona, Jelisejska palata odgovorila da o litijumu odlučuje Srbija

27. avgust 2024. - Savez ekoloških organizacija Srbije uputio je pismo Emanuelu Makronu u kom traži njegovu podršku u borbi protiv rudnika litijuma Rio Tinta

eu rudarski otpad direktiva litijum kriticne sirovine litijum

T&E: Ekološka pravila EU zastarela za ekspanziju rudnika kritičnih sirovina u Evropi

27. avgust 2024. - Evropski ekološki standardi navode se kao jedna od glavnih garancija da kopanje kritičnih sirovina, kao što je litijum, neće ugroziti životnu sredinu i ljude

vrucina smrtni slucajevi evropa studija

Ekstremne vrućine će uvećati broj smrtnih slučajeva za još 55.000, južna Evropa na udaru

27. avgust 2024. - Između 1991. i 2020. bilo je oko 364.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih hladnoćom i 44.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom godišnje