OIE

Solar i vetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

kina solar vetar ugalj 2024 rystad

Foto: solar energy from Pixabay

Objavljeno

02.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kapacitet vetroparkova i solarnih elektrana u Kini po prvi put je veći nego snaga elektrana na ugalj. To se desilo krajem juna ove godine, pokazali su podaci kineske Nacionalne uprave za energiju (NEA), objavio je Rystad Energy.

Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj kao primarni izvor energije u Kini, sa kumulativnim kapacitetom koji prelazi 1,38 TW ili 150 GW više od uglja.

Iako se do 2016. svake godine gradilo po oko 50 GW novih termoelektrana, posle toga su usledila značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, naveo je Rystad.

kina vetar solar kapacitet 2024
Ukupni kapacitet solara i vetra u Kini u periodu 2011-2024.

Od 2020. godišnje se instaliraju vetroparkovi i solarne elektraea kapaciteta većeg od 100 GW ili tri do četiri puta više nego u sektoru uglja. Tako je Kina prošle godine postavila rekord sa 293 GW vetroelektrana i solarnih parkova.

U međuvremenu, termoelektrane na ugalj imaju potpuno drugačiji tempo. Prošle godine su izgrađene termoelektrane snage oko 40 GW, ali je cifra pala na 8 GW u prvoj polovini 2024, prema procenama analitirača firme Rystad.

Vlada pruža podršku obnovljivim izvorima energije, a istovremeno zahteva od sektora uglja da postane čistiji. Mere su fokusirane na postepeno gašenje manjih postrojenja na ugalj, nadogradnju postojećih radi smanjenja emisija i sprovođenje strožih standarda za nove projekte.

kina vetar solar kapacitet godisnje 2024
Godišnje instalacije solara i vetra u Kini u periodu 2011-2024.

Prošle godine instalirano je rekordnih 216 GW novih solarnih kapaciteta. Sa 105 GW u prvoj polovini ove godine, Rystad očekuje da će Kina premašiti 230 GW u 2024.

Rast kapaciteta za korišćenje energije vetra se oporavio prošle godine, i dostigao je 75 GW. Od januara do kraja juna ove godine dodato je još 25 GW, a procena je da će do kraja godine brojka dostići 50 GW.

Deng: Ključni trenutak

„Nalazimo se u ključnom trenutku i za Kinu i za globalnu energetsku tranziciju”, rekao je Simeng Deng, viši analitičar u kući Rystad Energy.

Zemlja je, prema njegovim rečima, na putu da izgubi reputaciju najvećeg svetskog emitera gasova sa efektom staklene bašte i potrošača električne energije. Solarna energija će biti u centru ove transformacije, dodao je on.

Deng smatra da ova promena transformiše Kinu iz giganta koji zavisi od uglja u lidera čiste energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija Grcka 2026. vise nece upotrebljavati ugalj

Rumunija, Grčka već 2026. više neće upotrebljavati ugalj

2. avgust 2024. - Transelectrica predviđa da 2026. u Rumuniji više neće raditi nijedna termoelektrana na ugalj, saznali su novinari

kina solar vetar ugalj 2024 rystad

Solar i vetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

2. avgust 2024. - Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj

OMV investirati zelenu energiju Srbija Bugarska

OMV će investirati u zelenu energiju u regionu – u fokusu i Srbija i Bugarska

2. avgust 2024. - OMV namerava da u proširi poslovanje u domenu obnovljivih izvora energije. Saopštio je da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal.

hep se korlat vetroelektrana aukcije hrote

HEP nije uspeo da dobije subvencije na državnim aukcijama

2. avgust 2024. - Državna agencija HROTE je pre nekoliko dana dodelila premije za solarne elektrane i hidroelektrane ukupne snage skoro 420 MW