Mobilnost

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Foto: Vlada Slovenije/Twitter

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Slovenije i francuska kompanija Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz, koja je sastavni deo francuskog automobilskog giganta.

Memorandum o razumevanju, koji su potpisali premijer Robert Golob, i Herbert Štajner,  potpredsednik za putničke automobile i brend Reno u kompaniji Reno, pokazuje, kako prenosi lokalna štampa da je Revoz pobedio konkurenciju sa kojom se nadmetala za proizvodnju nove verzije marke Tvingo.

Proizvodnja bi trebalo da krene 2026, a očekivana godišnja proizvodnja je 150.000 vozila, prenela je RTV Slovenije. Inače, pre nekoliko dana u Srbiji je počela proizvodnja električnog modela kompanije Stellantis.

U Revozu su se donedavno sklapali Renoovi modeli Klio, Tvingo i električni Tvingo, ali je prošle godine obustavljena proizvodnja običnog i električnog Tvinga, pa se u jednoj smeni sklapao samo Klio.

Reno može da računa na subvencije slovenačke vlade

Na tim poslovima je trenutno angažovano oko 1.400 radnika. Revoz, inače, proizvodi Renoove modele od 1973.

Premijer Robert Golob izjavio je da su pregovori počeli pre godinu i po dana, kada je budućnost Revoza bila veoma neizvesna. Naime, smanjen je broj smena i broj radnika.

Memorandum znači obavezu Renoa i Vlade Slovenije da zajednički razviju proizvodnu liniju za novi električni automobil na ovoj lokaciji, naglasio je Golob.

Reno, prema memorandumu, može da računa na podršku države. Vlada je tu investiciju prepoznala kao stratešku, ali još nije poznato pod kojim uslovima i kolike subvencije će biti odobrene.

Bele: Očekujemo povećanje broja radnika

slovenija elektricni automobili revoz twingo e tech
Twingo E-Tech (foto: Renault)

Jože Bele, direktor firme, izjavioje da prvi cilj da se zadrži sadašnji broj zaposlenih, ali očekuje da se i poveća uspostavljanjem novih procesa.
Potpisivanje memoranduma garantuje Revozu stabilno poslovanje i napredak, kako u oblasti digitalizacije tako i u oblasti veštačke inteligencije, dekarbonizacije i održive mobilnosti, rekao je Bele.

Ministar privrede Matjaž han rekao je da su električni automobili budućnost. Sa novom linijom električnih automobila Slovenija ne jača samo svoju ekonomsku moć, već i ulogu na evropskom i globalnom tržištu, rekao je on.

Električni model Twingo E-Tech je odgovor na dekarbonizaciju, pitanje kvaliteta vazduha, pristupačne elektromobilnosti i reindustrijalizaciju Evrope, poručio je predstavnik Renoa Herbert Štajner.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

24. jul 2024. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

24. jul 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

24. jul 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

24. jul 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile