OIE

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Foto: Temsan AŞ. - Türkiye Elektromekanik Sanayi / YouTube

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Turski inženjeri su konstruisali sklopiv fotonaponski sistem od 15 kilovata. Svako može da ga pusti u rad u roku od 15 minuta. Koristan je u slučaju elementarnih nepogoda i ratnih razaranja. Ista firma pritom razrađuje prenosivu hidroturbinu snage do jednog megavata. Tvrdi da će moći da se po potrebi instalira na kanalima i malim vodotocima, uz malo ili nimalo građevinskih radova.

Portabl solarna elektranica se montira očas posla. Kada je razoran zemljotres u februaru prošle godine pogodio Kahramanmaraš i okolna područja, Ministarstvo energetike i prirodnih resursa Turske je angažovalo svoju firmu Temsan (Türkiye Elektromekanik Sanayi – Türkiye Electromechanic Industry). Inženjerima je dalo zadatak da osmisle rešenje za snabdevanje električnom energijom za slučaj takvih katastrofa.

Rezultat projekta Mobitem je mali prenosivi i sklopivi fotonaponski sistem. Staje u kontejner visine 2,5 metra, a površina mu je 21 kvadratni metar.

Pogon pokriva do 60 porodica

Priključni kapacitet je 15 kilovata, a uređaj svako može da pokrene u roku od 15 minuta. Sastoji se od trideset solarnih panela, invertora i baterije od 57,5 kilovat-sati. Tako u idealnim uslovima, pri jakom suncu, pokriva osnovne potrebe 60 porodica, tvrdi Temsan. Baterija može da se napuni za pet sati.

Fotonaponske ploče od po 525 vati su domaće proizvodnje. Šest se postavlja na krov kontejnera, a ostali paneli su na četiri platforme na točkićima koje se razvlače i sklapaju po sistemu makaza.

Mobitem ima još neke prototipove različitih veličina, od kojih je jedan namenjen zalivanju voća i povrća. Ugrađen je u malu prikolicu, koja sadrži i tank za vodu. Kompanija je saopštila da će proizvod pustiti u prodaju po završetku testiranja.

Lak izvor struje za fabrike vode

Temsan ima i kompaktnu sklopivu hidroelektranu snage od samo 500 vati do jednog megavata. Hidrotem, kako je nazvan, može da se instalira uz malo građevinskih radova ili čak bez njih.

Sistem je namenjen postavljanju na kanalima i ispustima iz cevovoda i rezervoara. Na primer, na izlazu iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U firmi kažu da je upravljanje moguće preko mobilnih uređaja.

Opština Arsin kod Trabzona je naručila uređaj od 265 kilovata za svoju fabriku vode, a crnomorski grad Zonguldak severozapadno od Ankare kupuje jedan pogon od 213 kilovata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

23. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

23. jul 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

23. jul 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže