Mobilnost

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Foto: Pexels/Kindel Media

Objavljeno

09.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Hrvatskoj se očekuju investicije od najmanje 200 miliona evra u punjače za električna vozila, izjavio je Dino Novosel, predsednik novoformirane Grupacije operatora mreža punionica za električna vozila Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (eng. Alternative Fuels Infrastructure Regulation – AFIR) stupila je na snagu 13. aprila u Evropskoj Uniji i donosi brojne obaveze za Hrvatsku.

Propis će, kako navodi HGK, biti na snazi sve dok udeo električnih vozila u EU ne dostigne 15 odsto, što bi za Hrvatsku značilo oko 200.000 vozila.

Uredba, takođe, obavezuje članice EU da do 2025. osiguraju e-punjače za privatna električna vozila na svim glavnim putevima na svakih 60 kilometara, a za teška teretna vozila do 2030.

Do 2030. neophodno je da Hrvatska osigura dodatnih 100-150 MW e-punjača

Cilj AFIR-a je i da se do kraja 2027. punjačima za laka električna vozila opremi barem 50 odsto saobraćajnica koje se povezuju s koridorom TEN-T, a do kraja decenije sve. Do 2030. neophodno je da Hrvatska osigura dodatnih 100 do 150 MW e-punjača kako bi ispunila zahteve iz Uredbe, a trenutno ima kapacitet od oko 20 MW.

Formiranje Grupacije operatora mreža punionica za električna vozila HGK dolazi u trenutku kada su pred Hrvatsku postavljeni ambiciozni ciljevi za uspostavu kritične infrastrukture za punjenje električnih vozila, rekao je Dino Novosel.

Ulaganja će doprineti ostvarenju cilja Hrvatske u podizanju udela obnovljivih izvora energije u saobraćaju

Reč je, kako je dodao, o investicionom ciklusu od minimalno 200 miliona evra do 2030, što proizlazi iz nedavno usvojene AFIR uredbe. Ta ulaganje, će prema njegovim rečima, doprineti ostvarenju cilja Hrvatske u podizanju udela obnovljivih izvora energije u saobraćaju sa postojećih tri odsto na minimalno obavezujućih 21 odsto.

„Na tom putu će Grupacija HGK, koja okuplja ključne industrijske dionike, sustavno raditi na uklanjanju regulatornih, tehničkih i operativnih barijera te na afirmativnom oblikovanju investicijske klime, u suradnji s ostalim ključnim dionicima u državi“, poručio je Novosel.

Udeo obnovljivih izvora energije u saobraćaju na nivou EU je bio 9,6 odsto u 2022. EU je postavila cilj od 29 odsto za 2030.

hrvatska punionice elektricna vozila dino novosel hgk
Dino Novosel (foto: HGK)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

9. jul 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

9. jul 2024. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

9. jul 2024. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

9. jul 2024. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu