Klimatske promene

Saudijska Arabija pokreće program sadnje 50 milijardi stabala u svom regionu

Saudijska Arabija sadnje 50 milijardi stabala

Slika: Kolibri5 from Pixabay

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Prestolonaslednik Mohammed bin Salman je pozvao lidere okolnih arapskih zemalja da se dogovore da posade 40 milijardi stabala. To bi bila daleko najveća regionalna inicijativa za pošumljavanje na svetu. Osim toga, Saudijska Arabija planira da na svojoj teritoriji zasadi još deset milijardi sadnica na 400.000 kvadratnih kilometara.

Na Bliskom istoku se javila ideja da se ozeleni to područje, poznato po nepreglednim pustinjama. Saudijski prestolonaslednik Mohammad bin Salman je započeo ambicioznu kampanju za sadnju deset milijardi stabala tokom sledećih par decenija i odvažio se da predloži liderima Katara, Kuvajta, Bahreina, Iraka i Sudana da zajedno uvećaju šumski fond za još 40 milijardi primeraka. Saudijska Arabija i okolne zemlje su uglavnom siromašne vodom, a budući monarh nije obrazložio kako namerava da održi toliko drveća u životu.

Regionalni program, Bliskoistočna zelena inicijativa, bio bi najveći na svetu, prenela je državna novinska agencija SPA. Kontroverzni princ, kojeg u svetskoj javnosti optužuju za represiju i naručivanje ubistva disidenta Jamala Khashoggija, podsetio je da čista energija na Bliskom istoku ima udeo u proizvodnji manji od sedam odsto i naveo da će kraljevina sa susedima pokušati da obori emisije gasova s efektom staklene bašte iz proizvodnje gasa i nafte za više od 60 procenata.

Transformacija naftaške kraljevine

Sadnja drveća treba da doprinese tom cilju i zaustavi degradaciju zemljišta, kazao je Bin Salman, poznat i po inicijalima MBS. Saudijska zelena inicijativa obuhvata rad na povećanju efikasnosti proizvodnje nafte i udela obnovljivih izvora, uz zaštitu pomorskog pojasa.

Najavljeni poduhvat se uklapa u prestolonaslednikovu Viziju 2030. Pokrenuo je ovaj plan razvoja pre četiri godine s ciljem da smanji zavisnost od nafte i unapredi kvalitet života. Saudijska Arabija je trenutno najveći proizvođač tog fosilnog goriva posle Sjedinjenih Država i kontroliše 12 odsto tržišta.

Saudijci su sebi postavili zadatak da budu glavni pokretač zelene ere

Između ostalog, monarhija planira da izgradi futuristički, robotizovani grad Neom i potpuno ga napaja iz obnovljivih izvora energije, kao i da smanji količinu otpada što se odnosi na deponije za 94 odsto.

Sin kralja Salmana je izjavio da zemlja želi da joj 2030. pola energije dolazi iz obnovljivih izvora. „Potpuno smo svesni svog dela odgovornosti za unapređivanje borbe protiv klimatske krize a, poput predvodničke uloge koju smo imali u stabilizaciji tržišta energetike tokom razdoblja nafte i gasa, radićemo na tome da budemo lider u sledećoj, zelenoj eri“, rekao je.

Saudijska Arabija hoće da udvanaestostruči površinu pod drvećem

Saudijska Arabija je ranije nagoveštavala da će za sadnju drveća kojem ne treba mnogo navodnjavanja, uključujući urbana područja, vodu obezbediti tako što će prskati oblake supstancama koje izazivaju kišu i reciklirati otpadne vode. Ova zemlja ima najveće kapacitete na svetu za desalinizaciju.

Po MBS-ovim rečima, svet mora da smanji emisije ugljenika, a Saudijska Arabija i zemlje Persijskog zaliva se suočavaju sa velikim klimatskim izazovima, što nosi „direktan rizik za privredu“.

Drveće je rezervoar ugljenika, što znači da sprečava da ugljen-dioksid dospe u atmosferu i poveća stepen globalnog zagrevanja

Deset milijardi stabala zvuči neverovatno. Ipak, ona bi pokrila 400.000 kvadratnih kilometara, a ova pustinjska država se prostire na čak 2,15 miliona kvadratnih kilometara. Takav poduhvat bi povećao pošumljenost 12 puta i ispunio preko četiri odsto globalnog cilja da se ograniči degradacija zemljišta.

Bliskoistočna zelena inicijativa može potpuno da zaseni Veliki zeleni zid, kampanju u okviru koje je u potsaharskom pojasu Sahelu zasađeno par desetina miliona stabala. Saudijska Arabija bi planiranim pošumljavanjem na svojoj teritoriji ispunila jedan odsto globalnog cilja od jednog biliona novih stabala, postavljenog prošle godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pakistan je zasadio milijardu stabala za pet godina

Drveće je rezervoar ugljenika, što znači da sprečava da ugljen-dioksid dospe u atmosferu i poveća stepen globalnog zagrevanja. Po procenama iz naučnih krugova, na planeti ima mesta za još nešto više ili nešto manje od bilion stabala. Osim tog, prirodnog načina da se ublaže klimatske promene, ugljenik može da se zarobi tokom industrijske proizvodnje ili izdvaja iz vazduha.

Ubrzo nakon što je MBS predstavio pomenutu ambiciju, čestitao mu je premijer Pakistana Imran Khan i ponudio saradnju. Ta južnoazijska zemlja je zasadila milijardu stabala od 2014. do 2018, a sada sprovodi projekat Cunami od deset milijardi stabala (1o Billion-Tree Tsunami).

Komentara: (1)
Grgo / 10.01.2023.

Bravo za princa,nadam se da ćete u narednim godinama dobiti pomoć od drugih Krsćanskih i istocnoazijskih zemalja u tome planu da ozelenite pustinje.A zasto u meduvremenu nebi napravili plastenike i sami uzgajali i širili šume tj njihovo stablo ne samo jedne vrste već vise vrsti koje mogu biti zelene tjekom cijele godine jer takve daju vise kisika.Ja sam gradanin Hrvatske i imate podršku od mene,a isto nemojte zaboravit odvajati otpad jer tako mozete zaraditi i pokriti troškove od prodaje nafte a i putne troškove isto.Odvojite sve Arapske zemlje do 6 vrsti otpada a i nemojte zaboraviti odvajati organski ili bio otpad da povečate vlagu.Zasto Arabija i Emirati ne bi bili najveći proizvođači vlage i bio otpada na svijetu.Krenite od nule znam da možete.Imate podrsku iz Hrvatske.Budući komentatori podržite moj odgovor i neka se čuje do Arabije.Ja kao stanovnik Hrvatske žrlim imati i dobre trgovacje odnose sa Arapskim svijetom.Volio bih da nakon 2030 godine posumite jos 70 milijardi sadnica i uvedete pakere mjera za to tj da ostvarite cilj da trećina pustinje bude zelena.A i nemojte zaboraviti postaviti tone cijevi za navodnjavanje od Rijada preko Tabuka,Meke,Medine,Damaba i drugih gradova prema Jemenu.Nastavite borbom protiv klimatskih promjena.Moramo se spustiti ispod zone kriticne tocke.Vidjeli ste što su uragani cinili Americi.Ne želimo takvu sudbinu za ostatak svijeta.A sto bi bilo sa milijunima djece nakon prolaska Uragana?Ne zelim na taj dio misliti zato pozivam sve koji su od volje da sire moju poruku i da zaustavimo klimatske promjene ako želimk osnovatj nove generacije ljudi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. mart 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

30. mart 2021. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. mart 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

30. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić