Električna energija

Demonstranti u Severnoj Makedoniji prete radikalizacijom usled rasta cene struje

Demonstranti Makedoniji radikalizacijom rasta cene struje

Photo: Unsplash

Objavljeno

21.08.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Udarac od pandemije oboljenja COVID-19 i nepovoljna hidrološka situacija naveli su Regulatornu komisiju za energetiku da prihvati predlog glavnih kompanija iz elektroenergetskog sektora u Severnoj Makedoniji da podigne cene struje. Za danas su zakazani treći protesti, a potrošači žele ukidanje tog nezavisnog tela kao i da se tarife za električnu energiju smanje za 46 procenata. Organizatori kažu da institucije ignorišu njihove zahteve i da će verovatno intenzivirati delovanje.

Dok je bivši premijer Zoran Zaev, koji pregovara o formiranju nove vlade, podržao povećanje tarifa za električnu energiju, savet za koordinaciju demonstracija protiv te odluke objavio je da bi mogao da radikalizuje proteste ukoliko taj potez ne bude poništen. Regulatorna komisija za energetiku (RKE) povisila je krajem prošlog meseca cene struje u Severnoj Makedoniji za 7,42 odsto, pozivajući se na pad prihoda domaćih kompanija za proizvodnju, snabdevanje i prenos zbog širenja virusa korona.

Treća runda demonstracija po gradovima u Severnoj Makedoniji

Za danas su najavljeni treći protesti, koji se održavaju svake sedmice. Organizatori su kritikovali vlasti zbog povećanja cena ubrzo nakon opštih izvora i u vreme kada su mnogi građani ostali bez posla ili su im primanja smanjena zbog posledica zaraze COVID-19. Štaviše, oni zahtevaju da se tarife za električnu energiju smanje za 46 odsto.

Demonstranti zahtevaju od vlade da raspusti RKE, obori porez na dodatu vrednost za struju sa 18 na pet procenata i da ukine monopol snabdevača strujom EVN, koji je u vlasništvu istoimene austrijske kompanije.

Cene struje među najnižima ili najvišima u Evropi

Zaev je izjavio da su tarife među najnižima u regionu. Regulatorno telo je nezavisno i odluku je donelo na osnovu zahteva elektroenergetskih firmi, dodao je. EVN-ov udeo u ceni je zapravo smanjen, izjavio je kandidat za premijera i pripisao ukupno povećanje i niskim nivoima vode u akumulacijama hidroelektrana.

Organizatori demonstracija zatražili su smanjenje tarifa za 46 procenata

Kritičari tvrde da državne kompanije u sektoru električne energije previše troše na nepotrebne stavke i da primaju previše radnika. Eurostatovi podaci pokazuju da je razmera cena struje i prosečne plate u Severnoj Makedoniji četvrta po visini u Evropi. S druge strane, nominalne tarife su među najnižima na kontinentu.

Elektroenergetski sektor ne uzmiče

Predsednik RKE-a Marko Bislimoski izjavio je da će se cene promeniti ukoliko EVN, firma za prenos MEPSO i glavni proizvođač električne energije ELEM upute novi predlog, ali te kompanije su navele da s trenutnom zaradom ne mogu da izvršavaju neophodne zadatke niti da sprovedu planirane investicije u delo.

Organizatori protesta u Skoplju su objavili da će danas dva sata blokirati dve raskrsnice i da nameravaju da sledeći put to urade na četiri raskrsnice po četiri sata i tako dalje, sve dok institucije budu zanemarivale njihove zahteve. Okupljanja su zakazana i u Tetovu, Prilepu, Bitolju i Kičevu.

Kopač: Severna Makedonija bi trebalo da subvencioniše račune za struju većeg broja domaćinstava

RKE je ranije saopštio da je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao da povećanje neće uticati na proizvode i usluge, nego samo na račune za struju, i predložio da Severna Makedonija proširi kategoriju domaćinstava čije račune subvencioniše.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

21. avgust 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

21. avgust 2020. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

21. avgust 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. avgust 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta