OIE

Pametna transformacija rudnika uglja u geotermalno postrojenje

Rudnika uglja grejanje struja iz geotermalne energije Hunosa

Slika: Hangela, Pixabay

Objavljeno

23.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupo Hunosa se sve manje bavi svojim osnovnim poslom – ugljem. Grejanje i struja za univerzitetski kampus i stanove u Mijeresu sada dolaze iz geotermalne energije iz njenog bivšeg rudnika. Projekat na severu Španije dobio je priznanje za daljinsko grejanje Global District Heating Award za tržišta u razvoju.

Saradnja koju su pokrenuli Hulleras del Norte SA i Univerzitet Ovijedo u Asturiji dovela je lokalnu grejnu mrežu na prvo mesto po veličini u Španiji. Ova energetska kompanija, poznatija kao Grupo Hunosa, već dugo transformiše poslovanje tako što postepeno gašenje aktivnosti u neprofitabilnom sektoru uglja polako prebacuje težište na čistije tehnologije, te se sada grejanje i struja sve više dobijaju od geotermalne energije.

Dvema pumpama se toplota iz poplavljenih okana u rudniku Barredo prenosi s dubine od 85 odnosno 95 metara ispod zemlje i vruća voda se isporučuje univerzitetskim objektima u Mijeresu, regionalnoj bolnici i novim stambenim zgradama. Novi sistem ima kapacitet od dva megavata i godišnji učinak do 2,88 gigavat-sati i priključen je postojećem pogonu od četiri megavata.

Hunosa je trećinu troškova projekta vrednog 1,5 miliona evra pokrila iz evropskog fonda za regionalni razvoj

Emisije ugljen-dioksida iz novog projekta procenjene su na 440 tona godišnje ispod nivoa za konvencionalne tehnologije, a obrt na 120.000 evra. Uključena je i klimatizacija.

Slika: Hunosa

Platni spisak Hunose spao je na sedam stotina ljudi, u poređenju sa 25.000 na vrhuncu pre pola veka, i sažimanje je uslovilo ispitivanje alternativa. Firma pod kontrolom SEPI holdinga španske vlade radila je i projekte sa biomasom i biljkama od kojih se proizvodi energija.

Pomenute pumpe troše 90 kW za izvlačenje po 330 kubika vode na sat do izmenjivača toplote, koji je sastavljen iz tri celine. Da je rudnik aktivan, voda bi takođe stalno morala da se vadi.

Broj zaposlenih u kompaniji spustio se na samo sedamsto sa vrhunca od 25.000, postignutog sedamdesetih godina prošlog veka

Temperatura u oknu je na stabilnih 23 stepena Celzijusa. Ona obično postaje toplija za jedan do tri stepena na svakih stotinu metara dubine.

Iz fonda Evropske unije za regionalni razvoj obezbeđena je trećina sredstava za investiciju od 1,5 miliona evra.

Pametna transformacija rudnika uglja u geotermalno postrojenje
Rudnik Barredo u Mijeresu u Asturiji (Slika: Hunosa)

Cevi su od polipropilena, a izolovane su elastomernim materijalom. Sistem zadovoljava 86,5 odsto potražnje za energentima, od čega su potrebe za grejanjem gotovo potpuno pokrivene.

Pokrajina Asturija, na severu zemlje, pogođena je snažnim smanjenjem broja stanovnika uporedo sa gašenjem zastarele industrije, kako ljudi odlaze u potrazi za poslom. Projekti poput ovog u Mijeresu namenjeni su za transformaciju društva na lokalnoj razini i unapređenje kvaliteta života. Njemu je dodeljeno priznanje za daljinsko grejanje Global District Heating Award u kategoriji tržišta u razvoju. Naime, ovaj sektor je u Španiji mahom malih razmera.

Jedna od prednosti navedenog geotermalnog sistema je što, na primer, voda koja ide ka univerzitetu i srednjoj školi može biti mnogo više temperature nego ona za stambene zgrade. To znači diverzifikovanu ponudu za tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

23. april 2020. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. april 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

23. april 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

23. april 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.