Električna energija

Objavljena finalna verzija Zelene knjige za pripremu Strategije energetskog razvoja Hrvatske

Zelena-knjiga-Strategija-energetskog-razvoja-Hrvatske

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U skladu sa preporukama Komisije za izradu Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. sa vizijom do 2050, Energetski Institut Hrvoje Požar pripremio je Zelenu knjigu odnosno analitičke osnove, koje prethode izradi same Strategije, saopštilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Kako bi se uključila zainteresovana javnost, Ministarstvo je 5. novembra 2018. godine na svojoj internet stranici objavilo konačan Nacrt Zelene knjige i pozvalo sve zainteresovane strane da dostave svoje komentare na predloženi Nacrt.

Komentari se mogu dostavi do 15. aprila

Nakon dobijenih komentara, dorađen je Nacrt Zelene knjige i urađena je konačna verzija – Analize i podloge za izradu Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske – ZELENA KNJIGA, i dokument Analize i podloge za izradu Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske – Odgovori na komentare na Nacrt ZELENE KNJIGE objavljene 30. listopada 2018. godine.

U skladu s konačnom verzijom Zelene knjige, izrađena je Bijela knjiga. Bijela knjiga je usaglašena, pročišćena i sažeta prezentacija postojećeg stanja i analitičkih rezultata za odabrane scenarije razvoja u skladu sa rezultatima Zelene knjige.

„Kako bi uključili u konstruktivnu raspravu celu zainteresovanu javnost, pozivamo vas da preuzmete nacrt Bijele knjige i da se svojim komentarima uključite u samu izradu Strategije“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Komentari se mogu dostavi na energetika@mzoe.hr do 15. aprila 2019. godine.

„Promene koje će potpuno izmeniti energetski sektor“

U Zelenoj knjizi se navodi da pretpostavke, analize i rezultati prikazani u ovom dokumentu predstavljaju podlogu za javnu raspravu i promišljanje o promenama koje se događaju i koje će u potpunosti izmeniti energetski sektor i korišćenje energije u narednim decenijama.

Promene se očekuju na nivou daljeg razvoja pravnog okvira, organizacije sektora, poslovanja firmi, upravljanja sistemima, primeni novih tehnologija, izgradnji nove infrastrukture i jačanju položaja kupaca/korisnika energije, piše u dokumentu.

Osnovni uzrok očekivanih promena, kako se ističe, je potreba smanjenja emisija gasova sa efektom staklene baste iz energetskog sektora, kao deo napora u usporavanju globalnih klimatskih promena i prilagođavanju društva i privrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. april 2019. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. april 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. april 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. april 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti