OIE

Udruženje SolarPower Europe očekuje snažan rast nakon ukidanja trgovinskih mera EU protiv solarnih panela iz Kine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon ukidanja trgovinskih mera EU uperenih protiv uvoza solarnih panela iz Kine, udruženje SolarPower Europe sa sedištem u Briselu očekuje da instalacija solarnih sistema doživi snažan rast u celoj uniji, a to uverenje zasniva na studiji Generalnog direktorata Evropske komisije za pravdu i potrošače (DG JUST) iz 2017. godine.

Odlukom Evropske komisije da ne produžava antidampinške carine i namete uperene protiv subvensionisanja proizvodnje solarnih panela u Kini, ove mere su istekle 3. septembra u ponoć. Ovaj potez, koji predstavlja odgovor na protekcionističke carine SAD na solarne panele iz EU i Kine, je izazvao negodovanje niza evropskih proizvođača solarnih panela, ali je naišao na pozitivnu reakciju SolarPower Europe.

„Nakon što je razmotrila potrebe kako proizvođača, tako i onih koji koriste ili uvoze solarne panele, komisija je odlučila da je u najboljem interesu cele EU da dozvoli da mere isteknu. Ova odluka takođe uzima u obzir nove ciljeve dostizanja udela obnovjivih izvora energije EU“, saopštila je Evropska komisija.

Zakonodavni paket Čista energija za sve Evropljane postavlja obavezujući cilj dostizanja udela obnovljivih izvora energije (OIE) od 32% do 2030. godine.

EU je antidampinške carine i druge mere protiv uvoza solarnih panela iz Kine uvela u decembru 2013. godine, na period od dve godine. Mere su u martu 2017. godine obnovljene na period od 18 meseci.

Očekuje se rast zapošljavanja i instalacije solarnih sistema na krovovima

U pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, u kom se traži da se mere protiv solarnih ćelija i modula iz Kine, Tajvana i Malezije ukinu najkasnije do 3. septembra, SolarPower Europe podseća da studija DG JUST iz 2017. godine preporučuje ukidanje trgovinskih mera s obzirom da bi to dovelo do toga da instalacija solarnih sistema na krovovima u većini članica EU bude za oko 20-30% rasprostranjenija nego što bi bila da se ništa ne promeni.

„Od Poljske do Portugala, od Francuske do Finlanda, videli bismo snažan rast instalacije solarnih sistema. To je sasvim u interesu energetske tranzicije Evropske unije i u skladu sa željom da se potrošač stavi u središte Energetske unije“, navodi se u pismu. SolarPower Europe dalje kaže da studija EY iz 2017. godine o zapošljavanju u solarnoj industriji i dodatoj vrednosti u Evropi navodi da bi uklanjanje trgovinskih mera imalo ogroman pozitivan uticaj na zapošljavanje u Evropi.

U izveštaju se navodi da bi ukidanje trgovinskih mera za rezultat imalo više od 40.000 novih radnih mesta do 2019. godine. „Verujemo da je to značajan broj s obzirom da solarna industrija u Evropi danas zapošljava nešto više od 80.000 ljudi“, navodi udruženje i dodaje da bi nova radna mesta u ovom segmentu sektora čiste energije pomogla da se neutrališe gubitak radnih mesta u tradicionalnom energetskom sektoru, čiji broj se „neizbežno smanjuje“.

U saopštenju SolarPower Europe povodom ukidanja mera se navodi da je Džejms Votson, izvršni direktor udruženja, izjavio da su trgovinske mere doprinele tome da solarna tehnologija bude skuplja nego što je to neophodno u Evropi, primetivši da će proizvodnja iz solarne energije „sada biti najjeftiniji vid proizvodnje električne energije u mnogim zemljama EU“. Prema njegovim rečima, ukidanje mera će takođe biti korisno za firme u celom lancu proizvodnje u EU, jer će doprineti većoj tražnji.

Godišnji izveštaj SolarPower Europe o globalnim izgledima za tržište solarne energije za period od 2018. do 2022. godine navodi da je 2017. bila još jedna izuzetna godina za sektor solarne energije i da će se rast nastaviti u narednom petogodišnjem periodu. U 2017. je na globalnom nivou izgrađeno solarnih kapaciteta ukupne snage 99,1 GW, a očekuje se da ukupna snaga novih kapaciteta u 2018. godini pređe nivo od 100 GW. SolarPower Europe procenjuje da će još 622 GW solarnih kapaciteta biti izgrađeno do 2022. godine.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

6. septembar 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

6. septembar 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. septembar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti