Električna energija

Vlada usvojila predlog Energetskog koncepta Slovenije

Vlada usvojila predlog Energetskog koncepta Slovenije

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je Predloga rezolucije o energetskom konceptu Slovenije, dokument koju definiše dugoročne energetske ciljeve, i poslala ga je na usvajanje skupštini.

Dokument predviđa smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 80 odsto do 2050. godine u poređenju sa nivoom iz 1990. godine.

„Detaljni ciljevi za smanjenje emisija biće utvrđeni Strategijom o klimatskim promenama za Sloveniju najkasnije do 2020. godine“, navodi se u predlogu.

Prelazak na niskougljeničnu ekonomiju uključuje i nastavak korišćenja nuklearne energije, pa će rad nuklearke Krško biti produžen do 2043, navodi se u predlogu.

Prema saopštenju Ministarstva za infrastrukturu, projekcije pokazuju da će na duži rok tržište emisionih jedinica gasova sa efektom staklene bašte imati značajan uticaj na proizvodnju električne energije, kao i na domaću proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, pa su neophodna pravovremena prilagođavanja na ovu tranziciju.

Da bi bili ostvareni postavljeni dugoročni ciljevi, Slovenija će, kako se navodi u saopštenju, morati da ograniči korišćenje fosilnih goriva, i da se okrene povećanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih i niskougljeničnih izvora energije.

Ključni ciljevi postavljeni u dokumentu uključuju postepeno smanjenje potrošnje energije i povećanje energetske efikasnosti; povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i zamena fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, grejanja i transporta; smernice za pripreme za donošenje odluke o upotrebi nuklearne energije; i tehnološki razvoj i komercijalni prodor obnovljivih izvora energije, naprednih tehnologija i usluga, uključujući skladištenje energije i energetsku efikasnost.

Konkretne mere u akcionim planovima

Konkretne mere za postizanje ciljeva predviđenih Energetskim konceptom Slovenije, biće definisane pratećim dokumentima o primeni – akcionim planovima koji se odnose na snabdevanje i upravljanje energijom.

Cilj slovenačke energetske politike je da se eobezbedi pouzdano, sigurno i konkurentno snabdijevanje energijom na održiv način, prelaz na niskougljenično društvo i postizanje ciljeva održivog razvoja, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

8. mart 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

8. mart 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

8. mart 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

8. mart 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović