Mobilnost

Camel Group investira 30 miliona evra u Rimac Automobile

Photo: Rimac Automobili

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska firma za proizvodnju električnih sportskih automobila Rimac Automobili potpisala je sa kineskim proizvođačem baterija i akumulatora Camel Group ugovor o investiciji od 30 miliona evra u tu hrvatsku firmu i njenu kompaniju za proizvodnju električnih bicikala Greyp Bikes. Novcem od najveće firme za proizvodnju baterije i akumulatora u Aziji će se finansirati razvoj novih modela električnih automobila i bicikala i ekspanzija obe firme na globalnom tržištu, izjavio je vlasnik Mate Rimac posle potpisivanja ugovora.

Ovo je ujedno i najveća direktna strana investicija u neku tehnološku firmu u Hrvatskoj. Investicija će biti upotrebljena za finansiranje razvoja novih proizvoda, proširenje proizvodnih pogona i ekspanziju na globalnom tržištu, saopštila je firma Rimac dodajući da će 3 miliona evra biti uloženo u Greyp Bikes.

Mate Rimac je izjavio da kompanija želi da razvije nove, moderne proizvodne kapacitete i da pokrene proizvodnju nove generacije super automobila koji će biti predstavljen iduće godine.

On je dodao da je firma Rimac Automobili uspela da se probije na tržište kao snabdevač tehnologije za proizvođaće automobila širom sveta i da se njoj obraćaju firme kojima su potrebne razne komponente i sistemi i inovativna rešenja za osnovne sisteme vozila.

Generalni direktor firme Camel Group Liu Ćanglaj je izjavio da se firma iz Šangaja odlučila na ovu investiciju u okviru svoje strategije agresivnog ulaska na tržište električnih vozila, dodajući da im se učinilo da je Rimac idealni partner kao vodeća firma u razvoju i proizvodnji tehnologije električnih vozila.

Ovom investicijom Rimac Automobili dobijaju pristup kineskom tržištu.

Planovi za još investicija

Prema navodima medija, Rimac Automobili planira da sakupi još 20 miliona evra investicija radi razvoja novog modela sportskog automobila i da bi se preselio na novu lokaciju na kojoj će imati mnogo veće proizvodne pogone. Planira se i dvostruko veći broj zaposlenih od sadašnjih 250.

Mate Rimac je izjavio da su izrađuju planovi za proizvodnju osam novih modela električnog automobila Concept One koji postiže brzine do 355 kilometara na sat. Novi modeli će biti predstavljeni na sajmu automobila u Ženevi iduće godine. Rimac planira da napravi 200 komada novih modela.

On je izjavio agenciji Bloomberg da firma tačno zna šta želi da postigne u sledeće tri godine i to pod svojim uslovima, dodajući da ne razmišlja o prodaji firme.

Rimac Automobili snabdeva komponentama i dizajnerskim rešenjima veliki broj proizvođaća električnih vozila uključujući Aston Martin Lagonda i Koenigsegg Automotive. Rimac je firmu napravio u svojoj garaži 2009. godine i ona je u periodu od 2014. do 2017. uspela da utrostruči svoju vrednost do nivoa od 200 miliona evra. Rimac je usredsređen na razvoj i proizvodnju luksuznih automobila a modeli tipa Concept One se prodaju po prosečnoj ceni od milion evra.

Rimac Automobili i Greyp Bikes su sada bazirani u gradu Sveta Nedjelja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

21. septembar 2017. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

21. septembar 2017. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. septembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

21. septembar 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana