Životna sredina

Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Zsuzsanna Hargitai preuzela duznost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Foto: EBRD

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zsuzsanna Hargitai je preuzela dužnost direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje EBRD-a u Srbiji.

U Srbiji, Zsuzsanna Hargitai će biti na poziciji na kojoj je do sad bio Daniel Berg, koji napušta EBRD posle 25 godina istaknute službe, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju,” izjavila je Hargitai i dodala da će joj cilj biti da dalje poveća investicije EBRD-a i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, imajući u vidu perspektivu tih zemalja u EU. “Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja na polju ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investitor na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju, Kosovo* i Bosnu i Hercegovinu, sa godišnjim iznosom od 1 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Ova međunarodna finansijska institucija podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji. Tako je, na primer, u Srbiji EBRD prošle godine investirao u dva najveća vetroparka u zemlji, Kovačica i Čibuk, ukupne instalisane snage 300 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

11. jun 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. jun 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

11. jun 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

11. jun 2018. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.