OIE

Virtuelna elektrana u Turskoj dodala geotermalne izvore za balansiranje zelene energije

Virtuelna elektrana Turskoj geotermalne balansiranje

Slika: Unsplash

Objavljeno

11.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet operatera geotermalnih elektrana u Turskoj pridružilo se pulu kojim upravlja Pure Energy i virtuelna elektrana ovog trgovca strujom je tako optimizovala operacije stabilnim izvorom. Firmin portfelj je do sada sadržao vetroparkove, solarne i hidroelektrane, a sva ta postrojenja zavise od vremenskih prilika. Profesor Nikola Rajaković kaže da bi ta tehnologija morala što pre da se uvede na Zapadnom Balkanu.

Virtuelna elektrana kompanije Pure Energy u Turskoj prvi put je dodala geotermalne izvore. Nova postrojenja imaju ukupan kapacitet 103 megavata, saopštio je nemački energy and meteo systems, provajder nove tehnologije. Virtuelne elektrane su mreže izvora u oblaku ili klaudu pomoću kojih se upravlja proizvodnjom struje u povezanim distribuiranim pogonima, a najviše zelenom energijom.

To znači da Pure Energy, koji trguje strujom, sada unapređuje sistem pridruživanjem geotermalnih postrojenja, jer je njihov rad stabilan. Firma može da balansira učinak iz vetrofarmi, fotonaponskih i hidroelektrana iz svog portfelja, jer njihov rad zavisi od meteoroloških uslova, te da optimizuje poslovanje.

Za učesnike u Turskoj snižavaju se troškovi balansiranja energije

Turska je četvrta sila u svetu po instaliranom kapacitetu iz geotermalnih izvora. Pet proizvođača iz te oblasti koji su ušli u pul sada mogu direktno da nastupaju na domaćem tržištu uz niže izdatke za balansiranje.

„Verujemo u regenerativnu budućnost, ali i prepoznajemo izazov pri integrisanju varijabilnih izvora u tržišta i strujne mreže – posebno vetra i solara. Združivanjem distribuiranih pogona u jedinstveni pul električne energije, kojim se može daljinski upravljati, obezbeđujemo njihov siguran i isplativ rad“, izjavio je suosnivač i direktor uprave Pure Energyja Servet Akgün. Preduzeće ima sedište u Istanbulu i nemačkom Diseldorfu.

Pure Energy je združio postrojenja koja se nalaze na različitim lokacijama i uveo još jedan sektor u jedinstveni pul električne energije kojim se može upravljati na daljinu

Za postizanje visokog udela čiste energije u Turskoj i na drugim tržištima ključno je udruživati distribuirane pogone i upravljati njihovom proizvodnjom, po rečima Ulricha Fockena, suosnivača i direktora uprave energy and meteo systemsa, koji institucijama za upravljanje električnom mrežom, trgovcima strujom i elektranama šalje prognoze učinka u vetroelektranama i solarnim sistemima. „Naš je cilj da svojom virtuelnom elektranom i prognozama proizvodnje struje podržimo integraciju obnovljive energije na globalnom nivou“, izjavio je.

Na Zapadnom Balkanu nema prepreka za virtuelne elektrane

Ova virtuelna elektrana u Turskoj, u suštini balansna grupa, obezbedila je sebi konstantniju proizvodnju kada je dodala geotermalne izvore, kaže profesor Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. On je za Balkan Green Energy News rekao da su pomenute nove elektrane u pulu potpuno predvidive što se tiče učinka, tako da je Pure Energy dobio usluge balansiranja za sopstvene potrebe.

Pridruživanjem geotermalnih izvora, s kojima se dobija predvidivost proizvodnje, trgovac strujom će biti sigurniji u to šta može da plasira na tržištu, izjavio je univerzitetski profesor Nikola Rajaković

Kompanija je popravila svoj položaj na unutardnevnom i tržištu za dan unapred, jer sad može jasnije da utvrdi šta može da proda, naveo je Rajaković. On je podsetio da na Zapadnom Balkanu, što se tiče sporazuma u okviru Energetske zajednice, nema prepreka za uvođenje virtuelnih elektrana.

„Ovdašnji investitori bi trebalo da prepoznaju prednosti te tehnologije, jer će ovakvi sistemi verovatno veoma ubrzo biti uspostavljeni u regionu. Kuća sa krovnim fotonaponskim panelima i sistemom baterija za skladištenje energije je primer kako rade virtuelne elektrane“, dodao je Rajaković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. septembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. septembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. septembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije