Životna sredina

U Smederevu održan protest zbog zagađenja iz Hesteelove Železare

U Smederevu protest zagadenja Hesteelove Zelezare

Slika: Nikola Krstić

Objavljeno

24.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Stanovnici su zabrinuti zbog prašine iz Železare u Smederevu i zagađenja usled prevoza i pretovara rude i to je dovelo do organizovanja demonstracija, na kojima je predstavnicima vlasti poručeno da preduzmu nešto protiv zagađivanja vazduha i zemljišta.

Više stotina ljudi se okupilo u Smederevu sa zahtevom da vlada reaguje na zagađenje koje potiče iz Železare. Organizatori tvrde da  postrojenje u vlasništvu kineskog Hesteela, poznatog i kao HBIS, krši zakon.

Hesteel dobio pravo da koristi luku u Smederevu

Demonstranti su nakratko blokirali prugu i luku na Dunavu, koje kompanija koristi za prevoz rude gvožđa. Pokret Tvrđava i drugi borci za zaštitu životne sredine naveli su da Hesteelove aktivnosti izazivaju širenje toksične prašine i da se situacija pogoršala od 2016, kada je preuzeo čeličanu.

https://youtu.be/KlUBYNZnYB0

Lokalci su optužili firmu da je propustila da uvede mere za smanjenje zagađivanja vazduha i zemljišta i spreči ostale štetne posledice. Pokret Tvrđava je skup organizovao i da izrazi protivljenje odluci da se Hesteelu dozvoli da koristi dunavsku luku 25 godina, uz mogućnost da ostane još četvrt veka posle toga. Organizatori i organizatorke su rekli da kineska kompanija za tu uslugu ne mora da plaća naknadu.

Čeličana oslobađa crnu prašinu

U Smederevu održan protest zbog zagađenja iz Hesteelove Železare
Slika: Pokret Tvrđava

Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava najavio je da će biti podnete privatne tužbe protiv HBIS-a u saradnji sa stanovnicima Radinaca, sela nadomak čeličane. Područje oko Železare je u poslednjem incidentu prekriveno crnom prašinom.

Podsećala je na čelične opiljke. Organi nadležni za zaštitu okoline zatim su zaključili da je reč o sideritu, iz kojeg se dobija gvožđe.

Pomenuti aktivista je izjavio da je radnicima prećeno otkazima ukoliko se priključe protestu. Krstić je kazao da je bilo ucene i pritisaka na porodice organizatora, mada nije  imenovao nikoga ko je za to navodno odgovoran.

Rakita svuda

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta Odbranimo reke Stare planine podsetio je da je okupljanje usledilo neposredno nakon protesta u jugoistočnoj Srbiji protiv jedne ilegalne male hidroelektrane. Aktivisti i aktivistkinje su prošle nedelje oštetili cevi tog pogona, koje su bile ukopane u koritu Rakitske reke u selu Rakita u podnožju Ruja.

Svi građani Srbije treba da stanu na barikade u odbranu svojih interesa i usprotive se zločinu „protiv prirode i ljudi“, naglasio je i dodao da će Rakita biti svuda. Jovanović je otkrio da su organizatori zatražili sastanak s ambasadorkom Kine Čen Bo.

Katedra Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) za bioetiku saopštila je da se u selima u okolini Železare mogu videti rudne padavine crne i crvene boje. To je kršenje Univerzalne deklaracije o bioetici i ljudskim pravima i ostalih konvencija o ljudskim pravima čiji je Srbija potpisnik, stoji u izjavi.

Ovo UN-ovo telo je dugotrajno zagađenje vazduha pripisalo HBIS-u i, delimično, lokalnim ložištima koja rade na lož-ulje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

24. avgust 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. avgust 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. avgust 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. avgust 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena