Električna energija

U SAD-u krenuo prvi projekat elektrana na gas bez emisija ugljen-dioksida

prvi projekat elektrana gas emisija ugljen dioksida

Photo: American Public Power Association

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve elektrane na gas snage po 280 megavata u Sjedinjenim Državama neće trošiti vodu i koristiće deo ispuštenog ugljen-dioksida, a ostatak će se pohranjivati ispod zemlje. Ukupna vrednost projekata će verovatno premašiti milijardu dolara.

U Koloradu i Ilinoisu će biti instalirane prve elektrane na gas koje gasove s efektom staklene bašte neće ispuštati u atmosferu, objavio je 8 Rivers Capital. Kompanija je navela da će do 2025. podići po jedno takvo postrojenje u obe države, koristeći tehnologiju firme Net Power.

Pogoni će imati snagu po 280 megavata za proizvodnju električne energije. Analitičari u Sjedinjenim Državama kažu da poduhvat može imati ogroman značaj za obaranje ugljeničnog otiska elektroenergetske mreže. Net Power je razvio rešenje s kojim fosilni gas izgara uz pomoć čistog kiseonika umesto vazduha i jedini nusproizvodi su ugljen-dioksid i voda.

Većina CO2 se onda iskoristi u zatvorenom ciklusu od četiri koraka pri kojem se doprinosi efikasnosti elektrane, a ostatak se cevima sprovodi ispod zemlje. Net Power je tehnologiju za ciklus Allam-Fetvedt testirao 2018. u eksperimentalnom pogonu od 25 megavata kod Hjustona u Teksasu.

Tehnološki proboj

Kompanija 8 Rivers je suvlasnik tog startapa, koji se izjasnio da namerava da licencira svoj način proizvodnje za upotrebu na drugim mestima. Uprava za informacije o energetici SAD kaže da je prirodni gas izvor 36 odsto struje u zemlji. MIT je 2018. stavio 8 Rivers na listu deset tehnoloških proboja.

Tehnologija je prvi put isprobana u elektrani od 25 megavata u Teksasu

Jedna od elektrana se gradi u partnerstvu sa proizvođačem hrane Archer-Daniels-Midland (ADM) iz Čikaga. Za skladištenje CO2 biće iskorišćeni 2,4 kilometra duboki bunari kod njegovog pogona u Dekaturu, iskopani za tu svrhu.

Drugi poduhvat, Coyote Clean Power Project, počeo je u saradnji s poslovnim fondom rezervata starosedelačkog naroda Sadern Jut u Koloradu. Konačna investiciona odluka očekuje se sledeće godine. U blizini već postoji cevovod za ugljen-dioksid.

Državni podsticaji za zarobljavanje CO2

Direktor razvoja Net Powera Brandon Heffinger izjavio je da troškovi projekata nisu još utvrđeni, ali da bi svaka elektrana mogla da košta više od petsto miliona dolara. To jeste mnogo u poređenju s drugim tehnologijama, ali prvi veliki projekat je uvek skup, a 8 Rivers ispunjava uslove da od vlade dobija takozvane kredite za odvajanje CO2, hartija od vrednosti koje može da preprodaje.

Uz to, postrojenjima nije potrebna voda osim one koju sama proizvode. Ipak, ostaje pitanje emisija pri proizvodnji i transportu gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. april 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. april 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

20. april 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

20. april 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.