Električna energija

U SAD-u krenuo prvi projekat elektrana na gas bez emisija ugljen-dioksida

prvi projekat elektrana gas emisija ugljen dioksida

Photo: American Public Power Association

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve elektrane na gas snage po 280 megavata u Sjedinjenim Državama neće trošiti vodu i koristiće deo ispuštenog ugljen-dioksida, a ostatak će se pohranjivati ispod zemlje. Ukupna vrednost projekata će verovatno premašiti milijardu dolara.

U Koloradu i Ilinoisu će biti instalirane prve elektrane na gas koje gasove s efektom staklene bašte neće ispuštati u atmosferu, objavio je 8 Rivers Capital. Kompanija je navela da će do 2025. podići po jedno takvo postrojenje u obe države, koristeći tehnologiju firme Net Power.

Pogoni će imati snagu po 280 megavata za proizvodnju električne energije. Analitičari u Sjedinjenim Državama kažu da poduhvat može imati ogroman značaj za obaranje ugljeničnog otiska elektroenergetske mreže. Net Power je razvio rešenje s kojim fosilni gas izgara uz pomoć čistog kiseonika umesto vazduha i jedini nusproizvodi su ugljen-dioksid i voda.

Većina CO2 se onda iskoristi u zatvorenom ciklusu od četiri koraka pri kojem se doprinosi efikasnosti elektrane, a ostatak se cevima sprovodi ispod zemlje. Net Power je tehnologiju za ciklus Allam-Fetvedt testirao 2018. u eksperimentalnom pogonu od 25 megavata kod Hjustona u Teksasu.

Tehnološki proboj

Kompanija 8 Rivers je suvlasnik tog startapa, koji se izjasnio da namerava da licencira svoj način proizvodnje za upotrebu na drugim mestima. Uprava za informacije o energetici SAD kaže da je prirodni gas izvor 36 odsto struje u zemlji. MIT je 2018. stavio 8 Rivers na listu deset tehnoloških proboja.

Tehnologija je prvi put isprobana u elektrani od 25 megavata u Teksasu

Jedna od elektrana se gradi u partnerstvu sa proizvođačem hrane Archer-Daniels-Midland (ADM) iz Čikaga. Za skladištenje CO2 biće iskorišćeni 2,4 kilometra duboki bunari kod njegovog pogona u Dekaturu, iskopani za tu svrhu.

Drugi poduhvat, Coyote Clean Power Project, počeo je u saradnji s poslovnim fondom rezervata starosedelačkog naroda Sadern Jut u Koloradu. Konačna investiciona odluka očekuje se sledeće godine. U blizini već postoji cevovod za ugljen-dioksid.

Državni podsticaji za zarobljavanje CO2

Direktor razvoja Net Powera Brandon Heffinger izjavio je da troškovi projekata nisu još utvrđeni, ali da bi svaka elektrana mogla da košta više od petsto miliona dolara. To jeste mnogo u poređenju s drugim tehnologijama, ali prvi veliki projekat je uvek skup, a 8 Rivers ispunjava uslove da od vlade dobija takozvane kredite za odvajanje CO2, hartija od vrednosti koje može da preprodaje.

Uz to, postrojenjima nije potrebna voda osim one koju sama proizvode. Ipak, ostaje pitanje emisija pri proizvodnji i transportu gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

21 July 2021 - Ministar Andrej Vizjak smatra da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor, a ne samo drugi blok nuklearke Krško