Životna sredina

Timberlend postavio cilj da do 2030. ima pozitivan uticaj na prirodu

Timberland-priroda-cilj-2030

Slika: Čizme od regenerativne kože (Timberland)

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Timberland, jedan od vodećih svetskih brendova u industriji obuće i odece, planira da njegovi proizvodi do 2030. godine imaju pozitivan uticaj na prirodu – tako što će prirodi vraćati više nego što od nje uzima. Firma, između ostalog, namerava da unapredi biodiverzitet, kvalitet vode i život farmera od kojih nabavlja sirovine.

Ovaj plan će biti ispunjen postizanjem dva cilja:

  • da 100% proizvoda budu dizajnirani tako da ispunjavanju principe cirkularne ekonomije,
  • da se 100% prirodnih materijala dobija iz regenerativne poljoprivrede.

Kroz cirkularni dizajn proizvoda Timberland namerava da smanji otpad na nulu, a da dobijanjem prirodnih materijala iz regenerativne poljoprivrede ostvari ne samo neutralan, već pozitivan uticaj na prirodu, navodi se u saopštenju kompanije.

Tekstil je na četvrtom mestu liste proizvoda koji imaju najveći uticaj na životnu sredinu

Inače, tekstil je, prema Studiji o uticaju proizvoda na životnu sredinu (EIPRO), na četvrtom mestu liste proizvoda koji izazivaju najveći uticaj na životnu sredinu, odmah nakon hrane i pića, transporta i stanovanja.

Proizvodi dizajnirani za cirkularnu ekonomiju

Do 2030. cilj kompanije je da svi proizvodi – obuća, odeća i aksesoari – budu dizajnirani u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Tako će se proizvodi izrađivati od materijala koji bi inače otišli ​​u otpad (npr. od plastičnih boca, otpadne kože i vune) i biće dizajnirani da mogu da se recikliraju na kraju životnog veka tako što će moći da se rastave i od njih napravi nešto novo.

Regenerativna poljoprivreda oponaša prirodu

Timberland je postavio cilj da se svi prirodni materijali koji se koriste u njegovim proizvodima dobiju kroz regenerativnu poljoprivredu, koja podrazumeva oponašanje prirode.

To znači da omogućava životinjama da slobodno šetaju i hrane se kao da su u prirodi, čime se stvaraju uslovi da se resursi zemlje obnove. Takođe, tako se dobijaju razni usevi, čime se postiže raznolikost koja vlada u prirodi.

Prakse ovakve poljoprivrede omogućavaju zemljištu da apsorbuje i skladišti ugljenik iz atmosfere

Regenerativna poljoprivreda omogućava zemljištu da apsorbuje i skladišti ugljenik iz atmosfere, čime se obnavlja i stvara zdravo, hidratizovano i plodno tlo, što na kraju ima za posledicu neto pozitivan uticaj na zemlju i poljoprivrednike, saopštio je Timberland.

Kompanija priprema i sveobuhvatan lanac snabdevanja regenerativnom kožom u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Brazilu. Nedavno je najavila partnerstvo sa Institutom Savory radi finansiranja istraživanja konkretnih benefita regenerativne poljoprivrede.

Prva kolekcija čizama izrađenih od regenerativne kože

Ove jeseni Timberland lansira svoju prvu kolekciju čizama izrađenih od regenerativne kože koja je proizvedena sa farmi u SAD.

Timberland, takođe, sarađuje sa farmerima koji su pioniri u regenerativnoj poljoprivredi na formiranju novih lanaca snabdevanja regenerativnom gumom, pamukom, vunom i šećernom trskom u cilju postizanja svojih ciljeva do 2030.

„Timberland je deo problema“

Colleen Vien, direktorka za održivi razvoj kompanije Timberland, rekla je da je danas životna sredina degradirana i da je ova kompanija deo tog problema.

Ona navodi da je priroda sama po sebi uravnotežena, a ekosistemi su u savršenoj harmoniji. Savremena civilizacija, kako je istakla, ugrožava ovu ravnotežu, ali priroda ima urođenu moć da se iznova obnovi kada joj se pruži prilika, a ljudi mogu da budu neko ko sve to nadgleda.

To je vizija kompanije Timberland za 2030 – da se ugljenik vrati u zemljište, gde mu je i mesto, i da prirodi na kraju vratimo više nego što smo uzeli, rekla je Vien.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. septembar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. septembar 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. septembar 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

3. septembar 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena