Mobilnost

Tesla se nada otvaranju prodavnica u Hrvatskoj i Srbiji početkom 2020.

Tesla-se-nada-otvaranju-prodavnica-u-Hrvatskoj-i-Srbiji-2020

Foto: Tesla, Inc.

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tesla, Inc., čuveni američki proizvođač električnih automobila, „nada se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine“, napisao je prvi čovek kompanije, Elon Musk, u Twitter prepisci.

„I sam Nikola Tesla bi bio ponosan što će automobili sa njegovim imenom konačno biti prisutni u zemljama njegovog porekla“, kaže Elon Musk u Twitter prepisci.

Iako Musk nije napisao tačno o čemu se radi, pretpostavlja se da je mislio na otvaranje Tesla prodavnica u navedenim zemljama. U tim prodavnicama se ne mogu kupiti Tesla automobili, već one služe za dobijanje informacija, kao i popularizaciju brenda i električnih automobila kao takvih.

Kompanija Tesla na svom sajtu navodi da su u Hrvatskoj već postavljeni Tesla superpunjači, čiju instalaciju kompanija „uskoro“ očekuje i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Neravnomeran razvoj infrastrukture za e-vozila u jugoistočnoj Evropi

Srbija se ne može pohvaliti velikim brojem električnih vozila i razvijenom infrastrukturom za punjenje e-vozila.

Trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Slična je situacija i u drugim zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, imaju mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

24. septembar 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

24. septembar 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

24. septembar 2019. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

24. septembar 2019. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye