Životna sredina

Srpska građevinska firma na putu zelenog razvoja uz novu visokoefikasnu opremu

Karin-Komerc-MD-linija za separaciju

Foto: GEFF Srbija lizing

Objavljeno

25.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska građevinska firma Karin Komerc MD napravila je značajan korak u pravcu zelenog razvoja investicijom u novu, visokoefikasnu opremu. Ostvarene uštede u potrošnji energije i vode, smanjene emisije CO2, kao i finansijske uštede, pokazuju veliki potencijal građevinske industrije da ublaži svoj uticaj na životnu sredinu i aktivno učestvuje u borbi protiv klimatskih promena.

Građevinska firma Karin Komerc MD iz Novog Sada je nedavno kupila savremenu visokoefikasnu liniju za separaciju šljunka i peska, a investicija vredna 289.700 evra ostvarena je kroz GEFF Srbija lizing finansijsku liniju, koja je deo globalnog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sredstva su odobrena preko UniCredit Leasing Srbija, koji je partnerska finansijska institucija kreditne linije GEFF Srbija lizing.

Investicija će doprineti smanjenju emisija CO2 za 16,8 tona godišnje

Nova Binder+Co mašina za separaciju šljunka i peska omogućiće kompaniji Karin Komerc MD da smanji potrošnju električne energije za 22,6%, ili 100,6 MWh godišnje, korišćenje vode za 34%, ili 190.809 kubnih metara godišnje, i emisije CO2 za 16,8 tona godišnje. Istovremeno, kompanija će uštedeti više od 33.000 evra godišnje na gorivu i održavanju.

Nova linija za separacju je prva u Srbiji zasnovana na DiviTec tehnologiji

Nova linija za separacju se zasniva na DiviTec tehnologiji, a Karin Komerc MD je prva firma u Srbiji koja je uvela tu tehnologiju. Ovakva mašina ima manju težinu i efikasnija je u procesu separacije. Efikasnost nove mašine je 95%, dok je prethodna imala stepen efikasnosti od 85%.

Karin-Komerc-MD-worker-supervizing-new-gravel-and-sand-separation-line

Karin Komerc MD, koja je osnovana 2005. godine u Veterniku i koja zapošljava oko 500 ljudi, aktivna je u u svim sektorima građevinarstva: niskogradnji, hidrogradnji i visokogranji, a važan segment rada čini i proizvodnja i prodaja betona i eksloatacija i separacija šljunka.

Karin Komerc MD – kompanija iz Srbije koja posluje u skladu sa principima održivosti

Karin Komerc MD je dobar primer srpske kompanije koja posluje u skladu sa principima zelenog i održivog razvoja. Ranije je iz sopstvenih sredstava investirala i u zamenu starije generacije kamiona novom linijom vozila sa Euro 6 motorom, koji smanjuju emisiju štetnih izduvnih gasova.

Kreditnu liniju GEFF Srbija lizing je pokrenuo EBRD, a podržavaju je Green Climate Fund (GCF) i Vlada Luksemburga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. avgust 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. avgust 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. avgust 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.