Električna energija

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

Continuous Intraday Market Serbia-web SEEPEX ADEX Group Serbia

Foto: SEEPEX

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije na srpskoj berzi SEEPEX u junu približava Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvara uslove za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzava energetsku tranziciju, poruka je sa prvog u nizu skupova koje će organizovati SEEPEX u cilju promovisanja unutardnevnog tržišta.

Unutardnevno tržište struje prvi je rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na SEEPEX-u predstavili su na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miloš Mladenović i Dejan Stojčevski, izvršni i tehnički direktori SEEPEX-a, zatim Anže Predovnik i Matej Godec, generalni direktor i rukovodilac prodaje BSP SouthPool-a, kao i predstavnici agencije European Commodity Clearing.

SEEPEX će organizovati još dve radionice namenjene učesnicima tržišta.

Mladenović: Budućnost je ovde

seepex unutardnevno trziste milos mladenovic pks
Miloš Mladenović (foto: SEEPEX)

Unutardnevno tržište, prema rečima Miloša Mladenovića, izvršnog direktora SEEPEX-a, predstavlja poslednji segment u uspostavljanju tržišnog okvira za električnu energiju, koje je započelo još 2004. godine, i završetak prve faze razvoja tržišta.

SEEPEX je obezbedio najbolju evropsku praksu za unutardnevno tržište, kao i za dan-unapred tržište, koja će omogućiti da pristupimo jedinstvenom evropskom tržištu, istakao je on.

Mladenović je naglasio da je početak rada unutardnevnog tržišta gotova stvar, sve ide kako je planirano, i skrenuo pažnju na ono što dolazi i čeka sve učesnike na tržištu električne energije, a samo pre godinu ipo dana mnogi nisu smatrali da će se to desiti, što govori o brzini promena u energetici.

CfD i PPA ugovori su budućnost razvoja obnovljive energije

Prvo su finansijski ugovori, pre svega ugovori o razlici (eng. contract for difference – CfD) koji su deo nedavnog  zvaničnog predloga Evropske komisije za novo uređenje tržišta električne energije u EU. Druga krupna promena je fleksibilnost potrošnje, i tržište za tu fleksibilnost. Naime, kupci energije dobijaju fleksibilnost kroz razne ugovore, kao što su korporativni ugovori o otkupu energije (eng. PPA).

Srbija, kako je rekao, ima već dva takva PPA ugovora, kako je rekao, jedan se odnosi na veliki projekat (prim, aut. vetropark Krivača), a drugi na manju solarnu elektranu sa domaćim agregatorom i plasmanom na SEEPEX-u.

Budućnost je ovde, poručio je Mladenović, i dodao da je sledeći korak spajanje srpskog tržišta sa evropskim. Preduslov za to je transpozicija evropskih pravila, tačnije mrežnih pravila, i on se nada da će taj deo posla Srbija završiti ove godine.

ADEX će pružati usluge berzama u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

Mladenović je podsetio da je SEEPEX nastao ne kao poslovna ideja, već kao vizija i ideja da preraste u regionalnu berzu, jer to nije posao za mala tržišta.

Ideja je da ADEX bude one-stop shop za klijente, rekao je on, i naveo da je dogovoreno da pružaju usluge berzama u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, koje uskoro počinju sa radom.

ADEX je vizija regionalne berze i otvoreni smo za saradnju sa berzama država centralne i jugoistočne Evrope, poručio je Mladenović.

Mrdak: Započete pripreme za izmene Zakona o energetici

seepex unutardnevno trziste rade mrdak pks
Rade Mrdak (foto: SEEPEX)

Rade Mrdak, savetnik za obnovljive izvore energije ministarke energetike i rudarstva, rekao je da osam godina posle uvođenja dan-unapred tržišta Srbija pravi logičan i očekivan korak u razvoju organizovanog tržišta električne energije, a to je unutardnevno tržište.

On je naglasio da je ovo značajan korak za energetsku tranziciju i za integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije.

Ključni alat da se smanje greške u prognoziranju rada elektrana na varijabilne obnovljive izvore

Unutardnevno tržište je jedan od ključnih alata da se smanje greške u prognoziranju rada elektrana na ove izvore energije što će doprineti smanjenju rezerve za balansiranje sistema i troškova za angažovanje tih resursa, i na kraju omogućiti integraciju više obnovljive energije, istakao je Mrdak.

Unutardnevno tržište će, takođe, kako je naveo, obezbediti važan cenovni signal za investitore i otvoriti put za razvoj usluga i tržišta fleksibinosti.

Mrdak je najavio da je Ministarstvo započelo rad na izmenama Zakona o energetici, kako bi se do kraja godine transponovalo ukupno devet uredbi i direktiva EU u sektoru električne energije i stvorili uslovi za ulazak u finale reformi, koje će na kraju doneti spajanje sa evropskim tržištem električne i potpunu harmonizacija sa EU u ovoj oblasti.

Stojčevski: Srbija je idealno mesto za trgovinu strujom

seepex unutardnevno trziste pks dejan stojcevski
Dejan Stojčevski (foto: SEEPEX)

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, i jedan od govornika na Beogradskom energetskom forumu 2023, predstavio je implementaciju unutardnevnog tržišta na SEEPEX-u i prednosti koje organizovano tržište ili berze donose.

Tako će unutardnevno tržište omogućiti balansiranje net pozicija kupaca i prodavaca unutar dana, što smanjuje potrebu za aktiviranjem balansne energije, zatim lakšu integraciju obnovljivih izvora, kao i mogućnost pokrivanjа odstupanja usled neočekivane promene u potrošnјi, proizvodnji i ispadima.

Srbiju očekuju i dodatni benefiti, kako je rekao, od spajanja dan-unapred i unutardnevnog tržišta sa evropskim. Među njima su dobijanje jedinstvene regionalne referentne cene na veleprodajnom tržištu, uspostavljanje Srbije kao regionalnog čvora u tranzitu električne energije, trgovina sa celom Evropom, povećanje obima trgovine i prihoda.

Spajanje sa evropskim tržištem donosi dodatne koristi

Stojčevski je podsetio da obim trgovine na SEEPEX-u pokriva 10 odsto konzuma i 30 odsto bilateralne trgovine što su odlični rezultati.

Od 53 bilansno odovorne strane u zemlji 45 su trgovci, a biće ih i više kad se uvede unutardneno tržište, jer imamo dovoljno prenosnih kapaciteta i osam granica, pa smo idealno mesto za trgovinu, poručio je Stojčevski.

Rad unutardnevnog tržišta zasnivaće se na M7 sistemu trgovanja, dok će za kliring i finansijsko poravnanje biti zadužen European Commodity Clearing (ECC).

Sistem trgovanja predstavili su Anže Predovnik, generalni direktor BSP SouthPool-a, i Matej Godec, rukovodilac prodaje BSP SouthPool-a.


Ne brinite za likvidnost

Učesnike konferencije je zanimalo da li će unutardnevno tržište biti likvidno, na šta su Mladenović i Stojčevski odgovorili da to ne bi trebalo da ih brine. 

Tržište će od početka, prema rečima Mladenovića, biti dovoljno likvidno da pokrije potrebe kompanija koje budu na njemu trgovale. Na dan-unapred tržištu SEEPEX već sada ima više evropskih kompanija čija je specijalnost unutardnevno trgovanje, i one čekaju da se otvori novo tržište.

Očekujemo da će na tom tržištu biti elektrane koje su izašle iz sistema podsticaja, kao i nove elektrane koje će se graditi jer je svima njima potrebno ovo tržište, rekao je Mladenović.

Komentara: (1)
Milenko vukadinovic / 29.03.2023.

Pa zar mi nismo vec tu

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

28. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

28. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

28. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

28. mart 2023. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu