Energetska efikasnost

Srbija ove godine uvodi subvencije za građane za energetsku efikasnost

Srbija subvencije gradane za energetsku efikasnost

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

05.03.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

05.03.2021.

Država

Podeli

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će vlasnici kuća i stanova možda već od leta moći da se prijavljuju za bespovratna sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije.

U susret današnjem Svetskom danu energetske efikasnosti, građani su saznali da će Vlada Srbije i lokalne samouprave uskoro početi da odobravaju sredstva za energetsku obnovu stambenih zgrada, stanova i kuća. Država u nastupajućem ciklusu priprema investicije od četiri do pet milijardi evra u energetiku, ali u zemlji se troši četiri puta više energije nego u okruženju i čak do šest puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je za televiziju Prva potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Moramo racionalno da se ponašamo prema resursima“, naglasila je i ukazala na nedostatak toplotne izolacije stambenog prostora, ali i lošu stolariju i neefikasne uređaje u domaćinstvima. Fond energetske efikasnosti je dosad pomagao lokalnim samoupravama u obnovi javnih zgrada, a sa Nacrtom zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji vlada treba uskoro da usvoji, biće stvoren okvir za subvencionisanje građana.

Javni pozivi možda već od leta

Narodna skupština bi mogla da ga izglasa za manje od tri nedelje i onda bi se uprava za energetsku efikasnost formirala do juna, navodi Mihajlović i dodaje da će subvencije početi da se odobravaju pre kraja godine, uz prijavljivanje možda već na leto. Vlada mora da se okrene svakom građaninu, istakla je. Ministarka je podvukla da će deo sredstava biti odobravano preko lokalnih samouprava i da će moći da se prijavljuju i cele stambene zgrade.

Najviše sredstava trebalo bi da dođe iz kreditnih linija

Najmanje sredstava će ići iz budžeta, jer treba da se obezbede kreditne linije, otkrila je i procenila da bi energetska obnova mogla da smanji račune za energente do 25 odsto. Novi zakon će omogućiti da više potrošača uđe u kategoriju energetski ugroženih kupaca i iskoristi povlastice za gas, struju i toplotnu energiju, kaže Mihajlović.

Rok za završetak radova biće godinu dana

Vlada Srbije u izradi modela za upravu za energetsku efikasnost sarađuje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i razvojnom bankom Nemačke KfW. Po ranijim informacijama, sredstva će se dodeljivati putem javnog poziva, a rok za završetak radova će biti godinu dana.

Procenjuje se da 70 odsto stambenih objekata u Srbiji nije dobro izolovano.

Evropska unija je u oktobru objavila Strategiju masovne energetske obnove zgrada, s ambicijom da se stopa renoviranja u narednih 10 godina barem duplira. Evropska komisija je u smernicama za Zelenu agendu za Zapadni Balkan predložila da se program proširi na taj region, a države regiona su agendu prihvatile u novembru, potpisivanjem Sofijske deklaracije.

Komentara: (21)
Branislav Čirić / 10.03.2021.

Ja mislim da građani Srbije još uvek nisu svesni šta je gospođa Mihajlović učinila za srpski narod izgradnjom auto-puta.Takav jedan projekat može uspešno da uradi samo osoba izuzetnih sposobnosti i posvećenosti svom narodu.Zato uopšte nemam dilemu da će to ponoviti i u oblasti energetike .Želim joj dobro zdravlje i puno uspeha u radu.

Razocarani Srbin / 11.03.2021.

A sta se desilo sa proslogodisnjim prijavama za to?! Istu stvar u zacetku obrcete, menjate ime, formirate uprave, a prosle godine je u januaru bilo moguce da se preda zahtev za subvenciju sto smo, kao stanari zgrade i uradili, ali evo nista se ne desava sa tim, nego sad kao ponovo oanivate neke inatitucije za to…

L / 12.03.2021.

Hvala unapred Drzavi koja miisli na svoje gradjane i trudi se da pomogne svom narodu mislim da zasluzujete veliko postovanje .

MUDRAC / 15.03.2021.

to sada ne pojedinacno ali kao drustvo placamo davno prevazidjene zakone u oblasti gradjevine , kojima se trebalo vrlo jasno definisati kvalitet ugradjivane stolarije a ne ostaviti na izbor investitorima
i ,,tajfunima,,

milan / 20.03.2021.

To bude poziv svake godine, i na kraju nista ne bude. Bilo je i prosle ista stvar, koliko znam, a znam dosta, opstina Nbgd za ovu godinu je dobila skoro najmanje novca za sve namene. Aplicirati treba, i pored toga sto sam u samoj strukturi zbivanja, ne verujem da cu uspeti u tome. Nema toliko sredstava zgrada ima mnogo, da neko uradi izolaciju i da zameni prozore od strane drzave.

Čapko Miroslav / 04.04.2021.

Jako lepa priča samo još da se sprovede u delo!!! Kako mi običan narod,sirotinja,koji nismo politički opredeljeni da se prijavimo?! Hoće li opet imati prednost politički opredeljeni i oni po BABINE linije?!?!

Bakero / 04.04.2021.

Laž po 1000 put. Ako i bude moći će samo odabrani da iskoriste koji će dokumentaciju sada da počnu da sakupljaju jer običan narod ne može za pola godine da pokupi dokumenta za takve stvari

MARE / 04.04.2021.

A kome se obratiti za subvencije??
I kada?

Branka / 07.04.2021.

Htela bih da se prijavim za subvencije države vezano za izolaciju kuce.sta je potrebno od dokumenata.jer imam staru kucu koja je u jako lošem stanju što se tiče izolacije,a nisam u mogućnosti da sve to sama isfinansiram nažalost…

Gordana / 07.04.2021.

To slušamo već dugo, zašto se čeka i šta se čeka. DOKLE.

Nena / 10.04.2021.

E bas lepa vest kao i prosle godine, a dal ce se? i kadm i ko ce imati prioritet? To je veeeliko pitanje.

Mile / 11.04.2021.

Hvala bogu na nasem Aleksandru Vucicu i neka ga cuva od korone da zivimo bolje!!!

Dragan / 11.04.2021.

Kako lice sa tuđom negom i inv. penzijom, i samohrana majka ispunjava uslove zašt. kupca, ali zbog imovine kupljene od Odštete 48 m2 i poklona prizemlja kuće od roditelja jer je naslednik. U Leskovac može li biti zaštićeni kupac, kao što Ministarka kaže.

Vlastimir / 15.04.2021.

Da, da Mihailoviceva je zaista dosta uradila za gradjane Srbije. Dobar primer je jezero Perucac u Bajinoj Basti. Bilo bi zaista lepo da se to sve lepo vidi i objavi.

Zeus / 20.04.2021.

Koja bre Mihajlovicka, pa sta ona vise ima da prica i da daje kada je nasu ekologiju zavila u crno i ona i ovi majmuni na vlast..

Beli / 21.04.2021.

Evo ja ne bih da unosim smutnju s tim oportunistickim komentarima, svako ima pravo na stav, ali ako ne verujes u cilj, nikad ga neces ostvariti, zato iskoristimo ovu finansijsku podrsku , ovo je konkretna pomoc i ja u nju zelim da verujem.
Meni i mojoj skromnoj porodici ovo je ogramna pomoc i podsticaj da oronulu porodicnu kucu staru bez malo 50 g, energetski sredim..ulepsam! Kako ko, ja tu sansu ne zelim propustiti !

Arif skelic / 23.04.2021.

Kakav je status nas koji smo delimicno odradili ( potavili stolariju, izolovali zidove, bez zavrsnog sloja, nismo izolovali betonske terase, krovove,cokle) zbog nedostatka novaca?

Dragan / 23.04.2021.

Koje uslove treba da ispuni podnosilac zahteva i koju dokumentaciju da pripremi za dobije subvencije -termoizolacija objekta

Jarislav Bunarić / 03.05.2021.

Na ovu političku reklamu većina se buni zbog ponovnog praznog a velikog obećanja dok oni drugi lojalni hvale, grabeći nagradu za tu poniznost. U zbiru je tipičnan jad i beda.

Dragana / 03.05.2021.

Kome se treba obratit za subvencije,i ko ima pravo na njih?

Bisa / 04.06.2021.

Poštovanje,
moja kuca se vodi na mog svekra a inace živimo u zajednici nalazi se na klizištu u selu pored Trstenika. Stradalo nam je 400 kvadrata pomoćnih objekta ali nam je stambena kuca ostala u kojoj zivimo. Kucu nismo mogli da legalizujemo jer smo na takvom terenu. interesuje me da li i mi imamo pravo na subvencije
Hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. mart 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

5. mart 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

5. mart 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. mart 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela