Mobilnost

Spora i komplikovana procedura subvencionisanja ekoloških vozila u Srbiji

Spora-i-komplikovana-procedura-subvencije-ekoloska-vozila-Srbija

Photo: Unsplash

Objavljeno

28.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Početkom marta ove godine Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, namenivši za tu svrhu milion evra. Do kraja juna od ukupno 45 podnetih zahteva država je pozitivnu odluku o subvenciji donela za samo dva vozila.

Pravi efekti Uredbe Vlade Srbije o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, nažalost, zbog pojave pandemije virusa korona nisu mogli brzo da se uoče, ali je COVID-19 samo jedan od razloga prodaje koja je slabija od očekivane.

Glavni problemi komplikovana procedura, korona i cena automobila

Jasno je da je drugi razlog i dalje cena hibridnih, a pogotovo električnih vozila koja su i dalje preskupa za džep prosečnog srpskog vozača. Izostala je čak i „navala“ taksista jer je njih država, nekoliko meseci ranije stimulisala sa 8.000 evra da kupe nova vozila ne ograničavajući ih u izboru pogona, pa je propuštena šansa da se na našim ulicama nađe više hibridnih vozila.

Treći razlog je komplikovana i spora procedura dobijanja sredstava iz fonda namenjenog za subvencionisanje.

Samo dva pozitivna rešenja za subvencije za prva tri meseca

Država se krajem juna pohvalila da će za nekoliko dana potpisati prve ugovore.

„Ministarstvu zaštite životne sredine do sada je podneto ukupno 45 zahteva, od čega je 10 odobreno jer je dokumentacija bila potpuna, dva rešenja su postala pravosnažna i ove nedelje će biti potpisani prvi ugovori sa građanima“, saopštilo je Ministarstvo životne sredine Srbije 30. juna ove godine.

Od marta samo dva rešenja o subvencijama postala pravosnažna

Da podsetimo, Uredba je usvojena 12. marta, što znači da su samo dva kupca uspela da dobiju ključeve vozila do 1. jula.

Ali, i ovde ima jedna začkoljica koja dodatno otežava realizaciju subvencionisanja i kupovine vozila. Naime, poostoji rok od 15 dana u kom možete da se žalite na pravosnažno rešenje, pa čak iako korisnik subvencije nema nikakvih primedbi mora da sačeka da protekne 15 dana.

U Ministarstvu nezvanično kažu da „samo poštuju proceduru“

U  nadležnom Ministarstvu smo nezvanično saznali da se samo poštuje propisana procedura i da je zahteva koji su pozitivno rešeni sada „dosta više jer kupci dostavljaju potpunu dokumentaciju“.

Ministar Goran Trivan je pre nekoliko dana izjavio da je trenutno u proceduri više od 170 zahteva za odobravanje subvencija.

Još lošije nego prošle godine

Daleko najveći prodavac eko vozila u Srbiji Toyota je u prvih osam meseci ove godine prodala 236 hibridnih vozila, prošle u istom periodu 309 (ukupno 406).  Doduše slabo ide i prodaja novih vozila uopšte jer je u prvih šest meseci u Srbiji prodato svega 12.046 putničkih i lakih privrednih vozila, dok je u istom periodu lane kupljeno 18.097 ovih vozila.

Od dva miliona vozila samo 1.618 su električna i hibridna

Prema podacima MUP Srbije u Srbiji je registrovano nešto više od dva miliona putničkih vozila. Od toga su samo 102 električna i 1.416 hibridnih.

Nikog izgleda ne brine podatak, koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija, da u Srbiji godišnje 6.000 ljudi prevremeno umre od posledica izazvanih zagađenim vazduhom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

28. septembar 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. septembar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. septembar 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

28. septembar 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu