Električna energija

Sincro.Grid u Sloveniji gradi bateriju za skladištenje struje od pet megavata

Sincro.Grid Sloveniji bateriju skladistenje struje pet megavata

Slika: Sincro.Grid

Objavljeno

04.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Baterija za skladištenje električne energije kapaciteta pet megavata u izgradnji je u Sloveniji u sklopu projekta Sincro.Grid sa Hrvatskom za pametne mreže, a nedavno je završen kondenzator za kompenzaciju reaktivne energije.

Sincro.Grid je saopštio da su u mestu Pekre kod Maribora započeli građevinski radovi i da će ta podstanica dobiti bateriju kapaciteta pet megavata sa vremenom skladištenja do pet sati, odnosno ukupno 25 megavat-sati. Ovaj evropski projekat od zajedničkog interesa (PCI), dodat na spisak pre pet godina, uključuje instalaciju još jedne jedinice iste snage i to takođe u Sloveniji. Prošlog meseca je u podstanici Divača, nedaleko od granice s Italijom, završen kondenzator fiksne snage ili reaktivne energije od 100 megavolt-ampera ili MVAr.

Poduhvat su pokrenuli operatori distributivnog i prenosnog sistema Slovenije SODO odnosno ELES i Hrvatske – HEP ODS i HOPS. Oni uvode napredne tehnologije za efikasnije korišćenje električne mreže u obe zemlje i rad u sinergiji.

Izvori fleksibilnosti

S ekspanzijom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, za prenos su neophodni izvori fleksibilnosti kako bi se održali balans i stabilnost. Naime, proizvodnja u solarnim i vetroelektranama zavisi od vremenskih uslova, tako da može brzo da se promeni.

Projekat pametnih mreža pokrenuli su operatori distributivnog i prenosnog sistema Slovenije i Hrvatske

U ovom međunarodnom projektu pametnih mreža treba da se izgradi pet visokotehnoloških naprava za naponske profile u sistemu. Baterija povećavaju fleksibilnost, a kondenzatorske baterije služe za ubacivanje reaktivne energije i jačanje napona kada on padne.

 Sincro.Grid će uspostaviti kontrolni centar i sistem za predviđanje operativnih granica

U okviru Sincro.Grid-a biće uspostavljen dinamički sistem za predviđanje operativnih granica i bolje korišćenje prenosnih linija i transformatora. Virtuelni prekogranični kontrolni centar će optimizovati gubitke i poboljšati nadzor i predviđanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

Kondenzatorska baterija s dodatnim krugom prigušenja u Divači, tipa MSCDN (mechanically switched capacitor with damping network), prvi je kapacitivni uređaj u Sloveniji za regulaciju napona. Inženjeri sada rade na dalekovodnom polju od 400 kilovolti, pa je priključenje sistema na mrežu planirano za decembar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. septembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. septembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

4. septembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije