Električna energija

Severna Makedonija prebacuje TE Negotino sa mazuta na gas

TE-Negotino-mazut-gas-tender

Slika: TE Negotino (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja)

Objavljeno

09.09.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.09.2020.

Komentari

1

Podeli

Nova Vlada Severne Makedonije namerava da prebaci termoelektranu TEC Negotino, snage 210 MW, sa mazuta na prirodni gas.

Termoelektrana, izgrađena 1978, poslednjih godina veoma malo radi i zvanično ima status hladne rezerve za elektroenergetski sistem zemlje. To znači da je spremna da brzo krene da proizvodi električnu energiju kako bi nadomestila iznenadne probleme u snabdevanju.

Već godinama postoje planovi da se prebaci na prirodni gas, ali i da se potpuno zatvori ili čak izgradi nova elektrana. Osim što ima proizvodi veoma skupe kilovate, prema proceni makedonskih medija cena je 130 evra za MWh, sagorevanje mazuta izaziva značajno zagađenje.

Vlada se obavezala da će objaviti tender za modernizaciju u narednih šest meseci

Novi premijer Zoran Zaev predstavljajući plan rada u naredne četiri godine obećao je da će TE Negotino biti modernizovana.

Javni poziv za modernizaciju i transformaciju TE Negotino biće objavljen u prvih šest meseci od formiranja vlade, navodi se u četvorogodišnjem planu rada.

Cena električne energije proizvedene u Negotinu je oko 130 EUR/MWh

Elektrana će, kako se navodi, koristiti prirodni gas i pružaće mogućnosti za povećanu poljoprivrednu proizvodnju.

Šta to konkretno znači nije objašnjeno, ali ranije vlade imale su nameru da TE Negotino obezbeđuje jeftinu električnu energiju za poljoprivrednike u okruženju kako bi doprinela njihovoj konkurentnosti i izvozu ranog povrća.

Šta piše u Strategiji energetike

U Strategiji energetskog razvoja do 2040. navodi se da je planirano gašenje ove termoelektrane, ali takođe i da postoji ideja da se prebaci na prirodni gas.

Vlada, takođe, planira modernizaciju termoelektrane REK Bitola

Inače, dva scenarija strategije podrazumevaju prestanak upotrebe uglja do 2025, a treći odlaže zatvaranje termoelektrane REK Bitola, snage 700 MW, do 2040.

Nova vlada planira da je modernizuje kako bi se smanjile emisije prašine, azotnih i sumpornih oksida. Rekonstrukcija će, kako se navodi u planu, obuhvatiti i obezbeđivanje uslova da prvi blok elektrane koristi različite vrste goriva. Koje, nije navedeno.

Komentara: (1)
Ilija petkovič / 05.01.2022.

Molim kontakt sa ministarstvo za energetiku po pitanjima ruske isporuke opreme i tehnologije umesto mazuta i uglja za proizvodnji zelene energije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

9. septembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

9. septembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

9. septembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu