OIE

Severna Makedonija planira da obnovljivi izvori čine 50% kapaciteta za proizvodnju struje do 2024.

Makedonija-obnovljivi-izvori-50-odsto-elektricna-energija

Slika: Krešnik Bekteši (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

25.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija namerava da ubrza energetsku tranziciju sa ciljem da udeo obnovljivih izvora energije u instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije bude 50% do 2024. godine.

Cilj je deo četvorogodišnjeg programa nedavno izabranog premijera Zorana Zaeva. Naime, zaštita životne sredine i zeleni razvoj jedan je od šest prioriteta vlade.

Kako je izjavio ministar ekonomije Krešnik Bekteši, transformacija energetskog sektora nastaviće se još bržim tempom kako bi se sproveo ambiciozni plan da se do 2024. udeo obnovljivih izvora energije u instaliranom kapacitetu za proizvodnju električne energije podigne na 50%.

Trenutno taj udeo je oko 40%.

U naredne četiri godine trebalo bi da se izgrade solarne elektrane snage 400 MW i vetroelektrane snage 160 MW

Dostizanje ovog cilja, zajedno sa gradnjom energetskih interkonekcija sa susednim zemljama, ojačaće energetsku nezavisnost i stabilnost snabdevanja zemlje, rekao je Bekteši.

Severna Makedonija planira da instalira fotonaponske elektrane instalirane snage 400 MV koje će proizvoditi 560 GWh ili oko 10% ukupne domaće proizvodnje. Jedan od projekata planiran je na površinskim kopovima rudnika uglja Oslomej. Takođe, biđe izgrađene i vetroparkovi snage 160 MW.

Ministar je najavio novi tender za postavljanje fotonaponskih elektrana na privatnom zemljištu

Bekteši je najavio i tender za izgradnju solarnih elektrana na privatnom zemljištu. PRvi takav tender završen je u maju kada je vlada potpisala ugovore za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 21 MW.

On je istakao da će se još više raditi na državnoj energetskoj transformaciji koja će osigurati da svaki potrošač dobije priliku da postane prozjumer ekološki prihvatljive i jeftine energije.

Bekteshi je ponovo da će prioritet biti i prelazak termoelektrane TEC Negotino sa mazuta na prirodni gas kako bi se smanjilo zagađenje i obezbedili dodatni uslovi za poljoprivrednu proizvodnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. septembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. septembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. septembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. septembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu