Električna energija

Severna Makedonija nabavlja platformu za trgovanje na berzi električne energije

Severna Makedonija tender platforma za trgovanje berza elektricne energije

Slika: Unsplash

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija planira da uspostavi berzu električne energije tako što će na tenderu izabrati firmu koja će joj obezbediti platformu za trgovanje.

Vlada je nedavno imenovala Nacionalnog operatora za tržište električne energije – MEMO za operatora organizovanog tržišta električne energije odnosno operatora berze električne energije (nominated electricity market operator – NEMO).

Nakon imenovanja MEMO-a za NEMO-a, sledeći korak je tender za trgovačku platformu

Kako je saopšto Sekretarijat Energetske zajednice, posle ove odluke sledeći korak je da MEMO pokrene tendersku proceduru za izbor dobavljača usluga koji će obezbediti platformu za trovanje na dan-unapred tržištu.

Srbija je jedina država u regionu koja ima berzu električne energije, s dan-unapred tržištem, ali u ostalim zemljama su u toku brojne aktivnosti za uspostavljanje dan-unapred tržišta. U Crnoj Gori su u toku pregovori sa strateškim partnerom, dok je u Albaniji u toku osnivanje kompanije koja će upravljati berzom.

MEMO je postao prvi tržišni operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan u skladu sa EU propisima

Uspostavljanje i funkcionisanje firme MEMO kao operatora organizovanog tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji podržano je kroz projekte tehničke pomoći u okviru regionalne inicijative za povezivanje tržišta energije Zapadnog Balkan (Western Balkans 6 – WB6), koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice, a finansira Evropska komisija.

Severnomakedonski MEMO je prvi operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan za operatora organizovanog tržišta električne energije u skladu sa EU Uredbom o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima (CACM), saopštio je Sekretarijat.

Ova odluka Vlade Severne Makedonije podržaće sprovođenje projekta povezivanja tržišta između ove države i Bugarske, pokrenutog pod pokroviteljstvom Sekretarijata. Planirano je da ovaj projekat krene u trećem kvartalu 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. septembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. septembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. septembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. septembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.