OIE

Prve količine vodonika iz Doline vodonika Severni Jadran stižu do 2026.

dolina vodonika severni jadran vodik hrvatska slovenija italija

Foto: NAHV

Objavljeno

24.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Do kraja 2026. godine očekuje se proizvodnja prvih količina vodonika u okviru projekta Dolina vodonika Severni Jadran, koji zajednički sprovode Hrvatska, Italija i Slovenija.

Vodonik proizveden u okviru projekta Dolina vodonika Severni Jadran (eng.  North Adriatic Hydrogen Valley – NAHV) trebalo bi da zameni fosilna goriva, pre svega, u industriji i transportu, preneli su lokalni mediji.

U sklopu projekta sprovodi se 17 manjih projekata u Hrvatskoj, Sloveniji i italijanskoj provinciji Friuli Venecija Đulija. Jerneja Sedlar, koordinatorka projekta i direktorka Sektora za istraživanje i investicije u kompaniji Holding Slovenske elektrarne (HSE), izjavila je da su mnogi od njih prilično odmakli, pa se prvi kilogrami zelenog vodonika očekuju 2026.

Projekat je, kako je podsetila, počeo pre godina dana i trajaće šest godina. Ukupna proizvodnja vodonika trebalo bi da na kraju projekta bude 5.000 tona, dodala je Sedlar na sastanku 37 partnera projekta održanom na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Ideja je da se stvori ceo ekosistem vodoničnih tehnologija

Osim proizvodnje projekat bi trebalo da izgradi ceo ekosistem vodoničnih tehnologija – u proizvodnji, transportu i energetici. Ideja učesnika projekta je da osnuju prvu međunarodnu dolinu vodonika u Evropskoj uniji.

Novi partner u projektu postao je hrvatski Cres. Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović rekao je da planiraju instaliranje punionica i skladišta za vodonik, kao i brodski prevoz na vodik, kako bi se lakše povezali sa kopnom.

Projekat predvodi slovenački HSE, koji planira da započne proizvodnju do 2027. U Hrvatskoj se trenutno sprovode 32 projekta vezana za obnovljivi vodonik, a šest je u okviru Severnojadranske doline vodonika.

Evropa cilja 50 dolina vodonika do 2030.

Dolina vodika Sjeverni Jadran je projekat u okviru inicijative Evropske unije Horizon Europe koji je podržan kroz Partnerstvo za čist vodonik (eng. Clean Hydrogen Partnership), takođe u organizaciji EU.

Grantove od Partnerstva dobilo je 13 dolina vodonika u Evropi, a samo Dolina vodonika Severni Jadran dobila je 25 miliona evra.

EU želi da ima 50 dolina vodonika u izgradnji ili u radu do 2030. Doline vidi kao lokalne industrijske ili transportne klastere gde se na lokalnom nivou obezbeđuje proizvodnja i snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

24. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

24. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

dolina vodonika severni jadran vodik hrvatska slovenija italija

Prve količine vodonika iz Doline vodonika Severni Jadran stižu do 2026.

24. septembar 2024. - Projekat Dolina vodonika Severni Jadran zajednički sprovode Hrvatska, Italija i Slovenija. Počeo je pre godinu dana i trajaće šest godina

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

24. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata