Životna sredina

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

Foto: Imran Shah / Flickr

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave policiji elektronske vabilice koje se koriste u krivolovu, najviše tokom avgusta i septembra. Usled nelegalnog lova vabilicama u Srbiji svake godine strada 50 hiljada prepelica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) započelo je akciju Da žive prepelice – prijavite vabilice! Društvo poziva građanke i građane da prijave policiji slučajeve krivolova na prepelice u kojem se koriste elektronske vabilice i tako pomognu opstanak ove izuzetno ugrožene vrste.

Elektronska vabilica emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice tokom noći, kako bi se na određenoj lokaciji privukao i zadržao veliki broj prepelica  „koje krivolovci u zoru pobiju“, ističu u društvu.

Vabilice zavaravaju prepelice da na određenoj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno. To su veoma glasne naprave i mogu se čuti sa udaljenosti od preko dva kilometra.

Prema procenama DZPPS, na području Srbije se koristi oko 800 elektronskih vabilica, najviše u dane vikenda. Usled ovakvog vida nelegalnog lova u Srbiji svake godine strada više od 50 hiljada ove najmanje vrste divlje koke.

Kraj leta obeležen je borbom protiv krivolova

U nastojanju da zaštite i očuvaju svet ptica, životnu sredinu i biodiverzitet, članovi i saradnici društva već godinama provode avgust i septembar aktivno, na suzbijanju krivolova širom zemlje.

Tokom ove sezone, aktivisti i članovi DZPPS imaće na terenu i pomoć od novoosnovane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zadužene za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

DZPPS će imati pomoć od novoosnovane jedinice MUP-a koja je zadužena za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine

Za razliku od prethodnih godina, lovna sezona na prepelice počinje petnaest dana kasnije, odnosno 15. avgusta. Prošle godine je izmenama u Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači, pomeren datum ka polovini avgusta. Međutim, to ne znače da se na terenu prepelice već ne love uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, upozoravaju u DZPPS.

Elektronske vabilice / Foto: DZPPS

Korišćenje elektronskih vabilica u Srbiji je zabranjeno zakonom, kao i nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem krivičnom zakoniku, korištenje takvih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

Ovim povodom, građani se mogu direktno obratiti društvu na broj 021/304-49-25.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

8. avgust 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. avgust 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. avgust 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. avgust 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena