Životna sredina

Zeleni klimatski fond: Poziv za projekte na temu klimatskih promena

Zeleni klimatski fond javni poziv

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment – UNEP), pozvalo je sve zainteresovane strane da dostave projektne ideje za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove na nacionalnom nivou za čiju realizaciju su potrebna sredstva Zelenog klimatskog fonda (Green Climate Fund – GCF).

Rok za dostavljanje projektnih ideja za Zeleni klimatski fond je 16. avgust.

Ministarstvo, kako se navodi u javnom pozivu, u saradnji sa UNEP-om sprovodi projekat „Razvoj kapaciteta Republike Srbije za efikasno angažovanje sa Zelenim klimatskim fondom (ZKF)“ u okviru kojeg se priprema Nacionalni program prioriteta za finansiranje koje bi mogao da obezbedi Zeleni klimatski fond.

Cilj Nacionalnog programa je da prikaže prioritetne potrebe za finansiranjem iz ZKF-a, čime se mogućnost dobijanja sredstava iz ovog fonda povećava, ali ne i osigurava. U Nacionalnom programu neophodno je prikazati prioritetne ideje od značaja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove na nacionalnom nivou za čiju realizaciju su potrebna sredstva ZKF-a, piše u pozivu.

Ključni uslov za ušešće na javnom pozivu je da projektne ideje budu u skladu sa nacionalnim prioritetima, značajnim za ispunjavanje obaveza Republike Srbije prema Sporazumu iz Pariza, i zahtevima i uslovima ZKF-a, piše u pozivu.

Pravo da učestvuju u javnom pozivu imaju sve zainteresovane strane, uključujući ministarstva, lokalne samouprave, državne institucije, javna preduzeća, kao i privatne kompanije i nevladine organizacije.

Projektne ideje mogu biti infrastrukturni zahtevi, ali i projekti jačanja kapaciteta odnosno tzv. Readiness projekti.

Izabrane projektne ideje biće sastavni deo Nacionalnog programa prioriteta za finansiranje iz ZKF-a. Nacionalni program je do sada prepoznao kao prioritetne oblasti:

  • Povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu;
  • Održivu mobilnost, sa posebnim fokusom na promovisanje korišćenja električnih i hibridnih vozila i razvoj mreže stanica za punjenje iz obnovljivih izvora energije; i
  • Prilagođavanje sektora poljoprivrede na klimatske promene, uvažavajući potencijale šuma i vodnih resursa.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

9. jul 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

9. jul 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

9. jul 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

9. jul 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja