OIE

Potpisan ugovor o zakupu zemljišta za vetroelektranu Brajići u Crnoj Gori

ugovor zakupu zemljista vetroelektranu Brajici Crnoj Gori

Slika: Wpd Adria

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum predvođen nemačkom kompanijom wpd potpisao je sa Vladom Crne Gore ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vetroelektrane Brajići u blizini Budve, u koju će biti uloženo 101,3 miliona evra.

Vetroelektrana Brajići imaće instalisanu snagu od preko 100 MW i proizvodiće oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se mogu pokriti potrebe preko 50,000 prosečnih domaćinstava, rekao je direktor wpd Adria, Zoran Obradović, koji je potpisao ugovor o zakupu u ime konzorcijuma. Lokalni partner na projektu je firma Vjetroelektrana Budva.

Kompanija wpd je trenutno najveći graditelj vetroparkova na kopnu u Nemačkoj, a na sajtu wpd Adria, njene firme zadužene za ovaj region, piše da je u Hrvatskoj realizovala projekte vetroelektrana Trtar Krtolin, Orlice, Katuni i Ponikve, ukupne instalisane snage od skoro 100 MW.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je ranije najavljivalo da će ugovor biti potpisan u martu ove godine. Pregovori su vođeni putem video-konferencija zbog pandemije oboljenja COVID-19.

Projekat će se razvijati bez državnih podsticaja i garantovanih cena

Projekat Brajići će se razvijati bez državnih podsticaja i garantovanih premijskih cena, na tržišnim osnovama, naglasio je Obradović i dodao da se početak rada planira za četiri godine, piše u saopštenju.

Sekulić: energetska tranzicija u Crnoj Gori je počela, sprema se “crnogorski zeleni dogovor”

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je potpisala ugovor u ime Vlade Crne Gore, rekla je da je energetska tranzicija u Crnoj Gori počela i da zelena energija koja će se proizvoditi u solarnoj elektrani Briska gora i vetroelektranama Gvozd i Brajići stvara čvrst oslonac za “crnogorski zeleni dogovor.”

Sekulić je pojasnila da će taj dogovor iznići iz konstruktivnog dijaloga o korišćenju hidroloških, solarnih i ekoloških potencijala Crne Gore na održiv način.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

27. avgust 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. avgust 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. avgust 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

27. avgust 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije