Mobilnost

Porinuti brodovi na solarni pogon za javni prevoz u Boki

brodovi-na-solarni-pogon-javni-prevoz-Boka

Foto: Ministarstvo finansija Crne Gore

Objavljeno

22.07.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

22.07.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Boka kotorska je pre nekoliko dana dobila novu vrstu ekološkog javnog prevoza – brodove na solarni pogon. Dva broda, jedan na električni i jedan na hibridni pogon, deo su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, saopštilo je ministarstvo.

U Tivtu na Pinama, svečano su porinuti trimarani na električni i hibridni pogon – solarni brod Elettra i hibridni Graciana. Ukupna investicija ovog projekta je 4.259.000 evra, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 evra.

Najveća prednost ovog projekta je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu, naročito tokom turističke sezone. Zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog u letnjim mesecima stiže se za sat i po, nekad i dva. Brodovima kompanije Bella Boka to putovanje trajaće svega 45 minuta, sa usputnim stanicama u Perastu i Tivtu.

Projekat će uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući CO2, te ponuditi posetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološke turističke destinacije, navodi se u saopštenju.

Planira se još sedam brodova do kraja 2020.

Foto: Ministarstvo finansija Crne Gore

„Planiramo da zaposlimo 60 radnika isključivo iz Boke“, najavio je Ricardo Bonetti, direktor kompanije Bella Boka. „Do kraja naredne godine uz ova dva broda koji su deo prve faze projekta, zalivom bi trebalo da saobraća još njih 7, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje, a brodovi će saobraćati tokom cele godine, ne samo u toku sezone“, rekao je Bonetti.

Statistike govore da se oko 7.000 putnika automobilima i autobusima preveze u toku godine kroz Bokokotorski zaliv. Ako se polovina tih putnika preveze solarnim katamaranima, smanjiće se emisija ugljen-dioksida za preko 500.000 tona. Uz brodove za prevoz, zalivom će krstariti i posebna barka za sakupljanje plastičnog otpada iz mora.

Saobraćaj u Crnoj Gori odgovoran je za 20% emisija gasova sa efektom staklene bašte, a očekivanja su da će taj iznos dostići 30% do 2030. godine. Prema Pariskom sporazumu o klimi, Crna Gora se obavezala da preduzme korake na smanjenju emisija tih gasova, podsetila je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, prenosi Radio Tivat.

Tagovi: ,
Komentara: (1)
Zoran Radimir / 28.07.2022.

Ni traga ni glasa….. Ni brodovima ni parama?!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

22. jul 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

22. jul 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

22. jul 2019. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

22. jul 2019. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye