Životna sredina

Pokrenuta EU Platforma za pravednu tranziciju namenjena regionima zavisnim od uglja

EU-Platforma-za-pravednu-tranziciju-regioni-zavisni-od-uglja

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je zvanično pokrenula Platformu za pravednu tranziciju kako bi pomogla članicama EU da pripreme svoje teritorijalne planove za pravednu tranziciju i iskoriste više od 150 milijardi evra iz Mehanizma za pravednu tranziciju.

Ova internet platforma pružiće tehničku i savetodavnu podršku javnim i privatnim zainteresovanim stranama u regionima zavisnim od upotrebe uglja i sa velikim emisijama CO2. Takođe, olakšaće pristup informacijama o mogućnostima finansiranja i pružanja tehničke pomoći.

Kao jedan od prvih koraka Platforma će do kraja godine objaviti bazu projekata i stručnjaka, saopštila je EK.

Platforma će, kako je navedeno, osigurati da 40 milijardi evra iz Fonda za pravednu tranziciju bude usmereno u prave projekte i da nijedna regija ne bude zaboravljena.

Inače, pre mesec dana EK je predložila da se ovaj Fond, namenjen energetskoj tranziciji regiona uglja, poveća sa 7,5 na 40 milijardi evra. Članice EU u jugoistočnoj Evropi mogle bi da dobiju ukupno deset milijardi evra.

Platforma će, takođe, olakšati pristup namenskom programu u okviru InvestEU-a i kreditnom programu za javni sektor koji zajedno sa Fondom za pravednu tranziciju čine tri stuba Mehanizma za pravednu tranziciju.

Platforma će pružati:

  • Tehničku i savetodavnu podršku članicama EU i regionima, uključujući operacionalizaciju teritorijalnih planova za pravednu tranziciju i pripremu projekata za Mehanizam za pravednu tranziciju;
  • Jedinstvena onlajn tačka za informisanje, uključujući mogućnost kontaktiranja EK zbog tehničkih i administrativnih pitanja vezanih za pravednu tranziciju;
  • Deljenje informacija, iskustava i znanja za regione zavisne od upotrebe fosilnih goriva i regione sa velikim emisijama CO2, sa namenskim projektnim i ekspertskim bazama podataka;
  • Forum za dijalog o pravednoj tranziciji koji uključuje lokalne i nacionalne zainteresovane strane, socijalne partnere, javne institucije i institucije EU.

Inače, EK je u maju odobrila sve zahteve 18 država članica, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Grčku i Rumuniju, za podršku u pripremi teritorijalnih planova za pravednu tranziciju, koje će svaka država morati da sastavi kako bi dobila pristup finansiranju iz Mehanizma za pravednu tranziciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. jun 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. jun 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. jun 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. jun 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.