Životna sredina

Pedala zagađenju: Ekološka štafeta ide Srbijom

Pedala-zagadjenju-ekoloska-stafeta-tvrdjava-smederevo

Slika: Aktivisti Tvrđave u Beogradu (Pokret Tvrđava)

Objavljeno

02.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Aktivisti građanskog pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva započeli su akciju pod nazivom „Pedala zagađenju“ čiji je cilj da se evidentiraju ekološki problemi širom Srbije kako bi bili pretočeni u zahteve na zajedničkom protestu za čistiju životnu sredinu.

Pokret je nedavno organizovao protest zbog ogromnog zagađenja kojem su izloženi Smederevci, ali sada žele da odu korak dalje.

„Običan čovek nije svestan da su i vazduh i voda u Srbiji zagađeni“, kaže za Balkan Green Energy News Nikola Kolja Krstić, iz pokreta Tvrđava.

On ističe da je prvobitna namera bila da se ukaže na stanje u Smederevu, a sada žele da uključe što više ljudi širom Srbije.

„Dobili smo prilično interesovanje ekoloških aktivista, pa je plan da se obiđe desetak gradova. Ideja je da biciklima obiđemo te gradove i u njima evidentiramo probleme u zaštiti životne sredine“, navodi on.

Pedala-zagadjenju-ekoloska-stafeta-tvrdjava
Smederevci i Pančevci zajedno u akciji (Pokret Tvrđava)

Predstavnici Tvrđave su krenuli iz Smedereva, obišli su Pančevo i Kovin i došli do Beograda. Zasad su evidentirani problemi Smedereva i Pančeva, a u toku je definisanje ekoloških problema u Beogradu. Krstić kaže da će onda spisak sa problemima ova tri grada, aktivisti iz Beograda verovatno odneti u Šabac.

Onda bi Šapčani trebalo da taj spisak odnesu u sledeći grad, kao štafetu, i tako dalje, navodi on.

Plan je da se na kraju održi zajednički protest svih ekoloških organizacija u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

2. septembar 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

2. septembar 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

2. septembar 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

2. septembar 2020. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...