OIE

Osnovana prva energetska zadruga u Srbiji – Sunčani krovovi

energetska-zadruga-Srbija-Suncani-krovovi

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Šapca različitih profesija osnovali su prvu energetsku zadrugu u Srbiji – Sunčani krovovi. Veoma brzo zadruga će pokrenuti crowdfunding kampanju za svoj prvi projekat, a to je instaliranje solarne fotonaponske elektrane na krovu Javno-komunalnog preduća Toplana-Šabac.

Energetske zadruge su u poslednjih nekoliko godina, u Evropi, postale sve češći vid organizovanja građana, a u regionu je veoma aktivna hrvatska Zelena energetska zadruga (ZEZ).

Upotrebom OIE moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, troškove grejanja i električne energije, ali i doprineti smanjenju emisija

Slobodan Jerotić, direktor Toplane-Šabac, kaže za Balkan Green Energy News da je zadruga otvorena za sve koji žele da učestvuju u njenim aktivnostima bez obzira na mesto stanovanja.

„Inicijativa je proistekla iz želje da se pokaže da je moguće okupiti ljude sličnih interesovanja oko jedne dobre ideje. Naravno, osnovni cilj je realizacija projekta koji nudi alternativno rešenje za pitanja komunalne energetike. Upotrebom obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne energije, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, smanjiti troškove grejanja i troškove za električnu energiju ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“, objašnjava Jerotić.

Energetska zadruga svoje funkcionisanje, međutim, ne zasniva samo na entuzijazmu pojedinaca, već i na komercijalnoj osnovi. Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, donosi prihod od prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom ili uštede ako se koristi za sopstvene potrebe.

Energetske zadruge „nevidljive“ za finansijske institucije

„Ovo je prva energetska zadruga u Srbiji, te osim iskustava iz EU gde postoji veliki broj energetskih zadruga, sve što smo uradili rezultat je našeg razumevanja legislative i tehničke regulative. Nažalost, ne postoje podsticajni mehanizmi, a poseban problem je to što su energetske zadruge „nevidljive“ za finansijske institucije“, ističe Jerotić.

Zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa

Prema njegovim rečima, energetske zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa, zato što u prvi plan postavljaju proaktivne lokalne zajednice. Legislativa bi trebalo da omogući da lokalna administracija na jednostavan način prihvati projekte koje realizuju ove zadruge, a na državnom nivou da ih tretira kao komplementarne velikim energetskim sistemima, a ne kao konkurenciju s kojom velike energetske kompanije treba da se bore na tržištu.

Značajnu pomoć u osnivanju zadruge, kako kaže, pružili su im prijatelji iz UNDP, kancelarije u Begradu, i Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Hrvatske. Bez njihove podrške, dodaje, teško da bi se upustili u ovakav projekat.

Investicija procenjena na 15.000 evra

Prvi projekat koji zadruga razvija je izgradnja fotonaponske centrale na krovu poslovne zgrade Toplane-Šabac”. Izvedena je tehno-ekonomska analiza, urađen je idejni projekat i kroz objedinjenu proceduru u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, podnet je zahtev za odobrenje za izvođenje radova.

Prvi kilovatsati električne energije mogli bi biti proizvedeni do kraja 2019. godine ili tokom januara 2020.

Priprema se medijska kampanja i pokretanje crowdfunding kampanje za prikupljanje sredstava koje bi zadruga upotrebila za izgradnju elektrane. Planirana snaga je 16,5 kW a procenjena investicija 15.000 evra.

Finansijski i drugi detalji vezani za realizaciju projekta će biti objavljeni do kraja novembra, a sa realizacijom projekta ćemo otpočeti odmah nakon okončanja kampanje i ukoliko ostanemo u planiranom vremenskom okviru, prvi kilovatsati električne energije mogli bi biti proizvedeni do kraja 2019. godine ili tokom januara 2020, što je možda izvesnije, najavljuje Jerotić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

12. novembar 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

12. novembar 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. novembar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. novembar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin