Energetska efikasnost

Novosadska toplana na leto počinje gradnju druge kogeneracione elektrane

Novosadska toplana na leto pocinje gradnju druge kogeneracione elektrane

Photo: nstoplana.rs

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Novosadska toplana tokom letnjih meseci trebalo bi da počne izgradnju novog kogeneracionog postrojenja u okviru rekonstrukcije toplotnog izvora Jug, dok se prve isporuke toplotne i električne energije očekuju u maju 2019. godine, rekli su u ovom preduzeće za Balkan Green Energy News.

Ovo će biti drugo kogeneraciono postrojenje, koje radi u okviru komunalnog preduzeća zaduženog za daljinsko grejanje u Novom Sadu. Vrednost projekta je procenjena na oko 500 miliona dinara.

“Motiv za izgradnju još jednog kogeneracionog postrojenja je ideja da se u pot­punosti iskoristi potencijal koji predviđa Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije, kao i izuzetno pozitivni rezultati postignuti nakon prvih 17 meseci rada kogeneracione elektrane na toplotnom izvoru Zapad”, navode u Novosadskoj toplani.

Tehnološki koncept kogeneracione elektrane Zapad biće primenjen i za elektranu Jug. Elektrana Zapad, koja je počela sa radom oktobra 2016. godine, za prvih 17 meseci rada proizvela je 107 miliona kilovat-sati električne i isto toliko toplotne energije, što je količina zelene energije dovoljna za stalno snabdevanje električnom energijom oko 18.000 domaćinstava.

Novo kogeneraciono postrojenje Jug će imati instalisanu snagu od 4 MWe i 4MWt, a planirana godišnja proizvodnja je 30 miliona kilovat-sati električne i isto toliko toplotne energije.

“Plan je da Novosadska toplana plasira proizvedenu električnu energiju u elektrodistribu­tivnu mrežu po stimulisanoj ceni, kao povlašćeni proizvođač električne energije, a da istovremeno dobijenu toplotnu energiju u kogeneracionom procesu koristi u sistemu pripreme sanitarne tople potrošne vode. Na ovakav način će se u periodu od 12 godina obezbeđivati značajna sredstava koja će omogućiti povećanje efikasnosti, investicije u modernizaciju tehničkog siste­ma i dalje smanjivanje troškova i cena za naše potrošače, što je od velikog značaja kako za Grad Novi Sad – kao osnivača, Novosadsku toplanu, tako i za građane”, kažu u ovom javnom preduzeću.

Gasni motori u novom postrojenju omogući će viskoefikasnu kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

“Radovi će u potpunosti će biti finansiran iz sopstvenih sredstava Novosadske toplane. Toplana je ishodovala lokacijske uslove, izradila idejno rešenje, dobila mišljenje o mogućnostima priključenja elektrane na elektrodistributivni sistem i trenutno je u fazi dobijanja energetske dozvole i pripreme tenderske dokumentacije”, kažu u Novosadskoj toplani.

Automatizacija podstanica

U ovoj kalendarskoj godini biće sproveden i projekat automatizacije 423 primarne toplotne podstanice, sa povezivanjem na sistem daljinskog nadzora i upravljanja, što je ukupno 177 MW ili 20 odsto konzuma.

Za ovaj projekat Novosadskoj toplani je odobrena donacija Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, a sam projekat je ocenjen kao visokoefikasan, ekonomičan i održiv, jer obezbeđuje značajnu uštedu primarne energije, modernizaciju toplotnih podstanica, povećanje pouzdanosti i raspoloživosti, kontrolabilnost, fleksibilnost i povećanje kvaliteta isporuke energije.
Projekat između ostalog podrazumeva automatizaciju svih toplotnih podstanica u javnim objektima u NovomSadu (javnim ustanovama, školama, vrtićima, domovima zdravlja…).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. mart 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. mart 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

8. mart 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane