Životna sredina

Leonardo DiCaprio podržao borbu protiv malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini

Leonardo DiCaprio zabranu novih malih hidroelektrana FBiH

Slika: Leonardo DiCaprio / Facebook

Objavljeno

23.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Organizacije za zaštitu životne sredine iz sveta i regiona zahtevaju od Federacije BiH da hitno donese zakon o zabrani novih malih hidroelektrana, a pridružio im se holivudski glumac Leonardo DiCaprio. Oni pozivaju na sprovođenje rezolucije koju je tamošnji parlament doneo pre tri meseca.

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uskoro ne donese zakon o zabrani novih malih hidroelektrana, ozbiljno će ugroziti hiljade kilometara nedirnutih reka i ljude i divlje životinje koji zavise od njih, naglasila je koalicija desetina organizacija i inicijativa za zaštitu životne sredine. Pozivu se pridružio Leonardo DiCaprio, koji je prošle godine dao podršku kampanji za zaštitu reke Vjose, na kojoj se takođe planira podizanje hidroelektrana.

Ovaj oskarovac je podelio apel na društvenim mrežama. U izjavi se navodi da danas ističe rok iz dokumenta usvojenog 23. juna i da rezolucija nije bila obavezujuća.

Posted by Leonardo DiCaprio on Tuesday, September 22, 2020

Rezolucija mora da se pretoči u zakon

„Ovo je prilika da Bosna i Hercegovina dâ moćan primer i dođe na čelo Evrope u zaštiti nekih od najnetaknutijih i biološki raznolikih reka na kontinentu. Nedavna rezolucija o zaštiti reka nas je ohrabrila, ali da bi se njome bilo šta postiglo, mora da se pretvori u zakon“, izjavio je Barney Long, viši rukovodilac za oblast očuvanja vrsta u organizaciji Global Wildlife Conservation.

Eichelmann: Moramo da se ujedinimo da bismo spasli plavo srce Evrope

„Političari u Bosni i Hercegovini i sami vide da male hidrocentrale izazivaju nagonsku negativnu reakciju širom zemlje. Široka podrška očuvanju reka se pojačala, čemu je doprinela energija lokalnih zajednica koje su spremne da životima brane svoje reke“, kazala je Marsela Pećanac, osnivačica Ateljea za društvene promjene (ACT) iz Sarajeva. Dodala je da političari sada imaju priliku da jednim potezom obezbede nasleđe za buduće generacije.

Aktivisti zahtevaju da Republika Srpska zabrani nove male hidrocentrale

Pomenuta grupa organizacija je navela da i Republika Srpska, u čijoj skupštini slična rezolucija nije prošla na glasanju, treba da donese takav zakon.

„Kad god posetim balkanske reke, zadivljen sam lepotom i bogatstvom. Ali još veći dojam na mene ostavlja to što ljudi brane svoje reke i potoke. Ne bore se za novac ili slavu. Bore se za svoje reke, svoju domovinu i budućnost. To je takođe jedinstveno u današnjem svetu. Ali tim ljudima treba pomoć iz celog sveta. Moramo da se ujedinimo da bismo spasli plavo srce Evrope“, rekao je Ulrich Eichelmann, predstavnik organizacije Riverwatch i koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

U koaliciji su, između ostalih, CEE Bankwatch Network, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, fondacija EuroNatur, ogranci Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i Svetski fond za prirodu (WWF).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

23. septembar 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

23. septembar 2020. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

23. septembar 2020. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

23. septembar 2020. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa