OIE

HEP počeo da gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

kamen temeljac

Slika: Vizuelni prikaz solarne elektrane Cres

Objavljeno

25.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na ostrvu Cres položen je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, instalisane snage 6,5 MW, čija izgradnja će koštati oko 5,43 miliona evra.

Kamen temeljac su položili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić.

Solarna elektrana Cres neće dobijati subvencije

Solarna elektrana Cres u blizini Orleca prostiraće se na površini od 17 hektara i proizvodiće oko 8,5 miliona kWh električne energije godišnje, što je dovoljno da pokrije potrošnju oko 2.500 domaćinstava. Početak prizvodnje planiran je do kraja ove godine. Solarna elektrana Cres neće dobijati subvencije već će poslovati na potpuno tržišnoj osnovi.

Nova solarna elektrana doprineće sigurnijem snabdevanju električnom energijom ostrva Cres i Lošinj, posebno tokom turističke sezone kada je potrošnja povećana.

Solarni paneli biće postavljeni tako da omoguće nesmetan prolaz malih životinja

Instaliraće se ukupno 20.330 solarnih panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će biti postavljeni tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja. HEP je na tender izgradnju elekrane poverio konzorcijumu PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Planirane rekordne investicije u iznosu od 660 miliona evra

Prema Barbarićevim rečima, HEP je uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom COVID-19 bez oklevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu, koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u istoriji HEP-a, od oko 660 miliona evra.

Pritom se najveći deo investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u okviru koga će se izgraditi 1.5 GW proizvodnih kapaciteta, a polovina tih kapaciteta biće u solarnim i vetroelektranama rekao je on.

Ranije je saopšteno da će u solarne elektrane do 2023. biti investirano sto miliona evra.

HEP trenutno ima sedam solarnih elektrana u izgradnji ili pred početkom izgradnje

U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vetroelektranu Korlat i čak sedam solarnih elektrana, izjavio je Barbarić. Na samom ostrvu Cres, HEP razmatra izgradnju još dve solarne elektrane – Cres 2, snage 4,14 MW, i Ustrine, od 9,99 MW, navode hrvatski mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. jun 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

25. jun 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine