OIE

Gradi se vetropark od 450 MW u Jadranskom moru

Saipem vetropark Jadransko more

Foto: Saipem

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija Saipem planira da gradi jedan od prvih vetroparkova na Jadranskom moru u saradnji sa još dve firme iz te zemlje. Ova vetroelektrana na moru, za koju kažu da će biti najveća te vrste u Italiji, imaće instalisanu snagu od oko 450 MW.

Vetropark će se sastojati od 56 turbina sa temeljima pričvršćenim za morsko dno, na dve lokacije u blizini italijanske luke Ravena. Jedna lokacija je udaljena nešto više od 8 nautičkih milja od obale, a druga oko 12 nautičkih milja.

Projekat obuhvata i plutajuće solarne panele i proizvodnju vodonika

Projekta obuhvata i plutajuću solarnu tehnologiju i proizvodnju “zelenog” vodonika, saopštio je Saipem. Jedan od partnera na projektu je firma AGNES, koja razvija vetroparkove na moru, plutajuće solarne panele i sisteme za skladištenje energije. AGNES se takođe bavi proizvodnjom vodonika.

Drugi partner je QINT’X, koji se bavi solarnom energijom, vetroenergijom i hidroenergijom, kao i e-mobilnošću (električnim vozilima). Na sajtu ove firme stoji da bi budući vetropark na moru trebalo da bude pušten u rad u roku od tri godine. Ove tri kompanije su nedavno potpisale memorandum o razumevanju u vezi sa ovim projektom, stoji u saopštenju.

Saipem planira vetroparkove sa plutajućim temeljima kraj obale Saudijske Arabije, kao i kod Sicilije i Sardinije

Ovaj projekat je skladu sa novim poslovnim modelom kompanije Saipem, koji je uveden 2019. godine potpisivanjem ugovora sa firmom za obnovljivu energiju Plambeck iz Nemačke o izgradnji vetroparka sa plutajućim temeljima u Crvenom moru kraj obale Saudijske Arabije.

Saipem planira da preko svog ogranka XSIGHT pokrene slične projekte i na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, rekao je Mauro Piasere, direktor operacija u firmi XSIGHT.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

26. avgust 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

26. avgust 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

26. avgust 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

26. avgust 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije