x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Q & A

Zašto je bitno biti energetski efikasan?

Milica, studentica iz Beograda

Draga Milice, pored očitog trenutačnog efekta koji daje energetska efikasnost, kao što je smanjenje računa za struju, energetska efikasnost također poboljšava kvalitet života i pomaže u očuvanju planete. Na primjer, izolirane kuće boljezadržavaju klimatiziran zrak tokom ljeta, te toplotu u zimskom periodu.Također,koristeći energetski efikasno osvjetljenje rijetko kada moramo mijenjati sijalice u kućama i na radnim mjestima.

Ovo je energetska efikasnost u akciji,koja jednostavno čini život ugodnijim.

Emina Durmo, ORF-EE Savjetnica za PR i komunikacije

Koje su mjere najefikasnije?

Ivan, Centar za inovacije, Fakultet mašinskog inžinjeringa, Beograd

Dragi Ivane, jednostavne promjene mogu imati veliki učinak na smanjenje troškova za struju! Neke od tih promjena uključuju gašenje svjetla prilikom napuštanja prostorije, zamjena običnih sijalica sa energetski efikasnim, držanje djelomično spuštenih roletni tokom dana kako bi ograničili isijavanje toplote iz prostorije zimi i ulazak toplote u kuću tokom ljeta, te gašenje električnih uređaja radije nego njihovo držanje u stand by modusu.

Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE

Zašto se Otvoreni regionalni fond za JIE-Energetska efikasnost implementira regionalno?

Ena, NVO, Sarajevo

Draga Ena, kao potpisnice raznih međunarodnih sporazuma, uključujući i Sporazuma o Energetskoj zajednici, te u skladu s njihovim ciljem pridruživanja EU, zemlje zapadnog Balkana se susreću sa zadatkom implementacije opširnih reformi u energetskom sektoru. Ipak, energija i klima su prilično nove teme za zemlje regiona, te time one još uvijek nisu spremne da se samostalno nose sa sektorskim izazovima. Zbog toga, uz direktnu podršku njemačke vlade, ORF-EE, jačanjem institucionalnih kapaciteta i savjetovanjem o razvojnim strategijama i sektorskim politikama, pomaže partnerskim zemljama regije da implementiraju sektorske reforme i da napreduju u procesuintegracije u EU.

Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE

 

Čitala sam da ORF-EE provodi novi projekt u oblasti održive urbane mobilnosti. Šta je tačno održiva urbana mobilnost?

Elenora, Tirana

Održiva urbana mobilnost je koncept planiranja u čijoj srži leži energetska efikasnost i smanjenje emisija stakleničkih gasova. Njen cilj je da stanovnicima gradova i urbanih područja omogući održiviji način života i bolji kvalitet življenja. Ovaj koncept potiče održivije načine prijevoza u gradovima, kao što su korištenje bicikala, dijeljenje automobila i motocikala (eng. bike and car sharing schemes), bolju dostupnost gradskog prijevoza građanima i građankama, i slično. Ovo je bitno obzirom na to da su gradovi gusto naseljena područja, a gradski prijevoz veliki potrošač energije i emiter stakleničkih gasova. ORF-EE-ov cilj je da zemljama jugoistočne Evrope pomogne da svoje gradove transformišu u cilju efektivnijeg odgovora na potrebe svojih građana. Koncept obuhvata mnoge aspekte, ali polazi od pružanja podrške u izradi Planova održive urbane mobilnosti, tzv. SUMP-ova, kojima će se definisati mjere usmjerene na zadovoljenje trenutnih i budućih potreba ljudi i preduzeća u urbanim područjima u pogledu gradskog transporta, odnosno mobilnosti.

Dubravka Bošnjak, ORF-EE Voditeljica projekta

Kakva je razlika između prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog ublažavanja?

Idriz, student iz Skoplja

Oba aspekta su važna kada govorimo o problematici klimatskih promjena. Ublažavanje klimatskih promjena se odnosi na djelovanje vlada, zajednica, preduzeća, pojedinaca, itd. usmjereno ka smanjivanju emisija stakleničkih gasova, odnosno smanjenju našeg “ugljeničnog otiska” (eng. Carbon Footprint). S druge strane, prilagođavanje se odnosi na radnje koje isti ovi akteri preduzimaju kako bi razumjeli, planirali aktivnosti i adekvatno odgovorili na neizbježne klimatske promjene i time smanjili negativne posljedice po nas. Istovremeno djelovanje u obje oblasti je neophodno, s obzirom na njihovu komplementarnost.

Emina Durmo, ORF-EE Savjetnica za odnose s javnošću i komunikacije