Q & A

Zašto je bitno biti energetski efikasan?

Milica, studentica iz Beograda

Draga Milice, pored očitog trenutačnog efekta koji daje energetska efikasnost, kao što je smanjenje računa za struju, energetska efikasnost također poboljšava kvalitet života i pomaže u očuvanju planete. Na primjer, izolirane kuće boljezadržavaju klimatiziran zrak tokom ljeta, te toplotu u zimskom periodu.Također,koristeći energetski efikasno osvjetljenje rijetko kada moramo mijenjati sijalice u kućama i na radnim mjestima.

Ovo je energetska efikasnost u akciji,koja jednostavno čini život ugodnijim.

Emina Durmo, ORF-EE Savjetnica za PR i komunikacije

Koje su mjere najefikasnije?

Ivan, Centar za inovacije, Fakultet mašinskog inžinjeringa, Beograd

Dragi Ivane, jednostavne promjene mogu imati veliki učinak na smanjenje troškova za struju! Neke od tih promjena uključuju gašenje svjetla prilikom napuštanja prostorije, zamjena običnih sijalica sa energetski efikasnim, držanje djelomično spuštenih roletni tokom dana kako bi ograničili isijavanje toplote iz prostorije zimi i ulazak toplote u kuću tokom ljeta, te gašenje električnih uređaja radije nego njihovo držanje u stand by modusu.

Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE

Zašto se Otvoreni regionalni fond za JIE-Energetska efikasnost implementira regionalno?

Ena, NVO, Sarajevo

Draga Ena, kao potpisnice raznih međunarodnih sporazuma, uključujući i Sporazuma o Energetskoj zajednici, te u skladu s njihovim ciljem pridruživanja EU, zemlje zapadnog Balkana se susreću sa zadatkom implementacije opširnih reformi u energetskom sektoru. Ipak, energija i klima su prilično nove teme za zemlje regiona, te time one još uvijek nisu spremne da se samostalno nose sa sektorskim izazovima. Zbog toga, uz direktnu podršku njemačke vlade, ORF-EE, jačanjem institucionalnih kapaciteta i savjetovanjem o razvojnim strategijama i sektorskim politikama, pomaže partnerskim zemljama regije da implementiraju sektorske reforme i da napreduju u procesuintegracije u EU.

Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE